Koska viimeksi olet tarkastanut oman taloutesi lainatasapainon. Tiedätkö tarkasti, kuinka paljon sinä ansaitset kuukausittain ja kuinka paljon taloudellasi on lainoja – vastaatko niistä yksin, vai onko sinulla kumppani? Ja oletteko varautuneet mitenkään tilanteeseen, missä perusarkeanne kohtaisi iso muutos, kuten asuntopalo tai vaikkapa loukkaantumisen kautta töiden lopettaminen?
Yksi asia, mikä kannattaa tarkastaa aina aika ajoin on oma lainataso – missä niitä lainoja on, ja paljonko niistä maksaa korkoja, luoton oheiskuluja, sekä paljonko niitä lainoja ja osamaksuja on yhteensä. Lainansiirto toiseen pankkiin saattaa olla paljonkin säästöjä tuova liike.
Lainansiirto ja lainojen yhdistäminen
Jos sitten lähtee sille tielle, että aikoo siirtää lainan tai parikin toiseen paikkaan, niin samalla on paikallaan miettiä useamman pienen maksuerän korvaamista yhdellä, eli lainojen yhdistämisen. Näissä molemmissa ideana on löytää edullisempi sekä helpompi tapa hoitaa omia lainoja, ja saada niitä pienenemään mahdollisimman pienin kuukausikuluin. Säästämällä parikin euroa kuukausittaisissa lainojen kuluissa, voi maksaa suurempaa laina erään.
Lainoja kannattaa yleensä alkaa yhdistellä jo satojen eurojen lainoissa ja osamaksuissa- nimenomaan pienissä osamaksuissa lainojen oheiskulut nousevat helposti prosentuaalisesti todella korkeiksi verrattuna itse lainaan.
Järkeistä lainojesi hoito pienellä vaivalla
Käymällä esimerkiksi tuolla lainansiirto.fi palvelussa, saat helposti selville, millaisia vaihtoehtoja sinulle olisi tarjolla. Pienelle vaivalla ja ajankäytöllä keräät omista sopimuksistasi ja laskuistasi selville, mitä velkoja ja osamaksuja sinulla on minnekin, jos mistä kuukausikuluista pääsisit eroon laittaessasi useamman pienen lainan samaan nippuun.
Tällainen oman talouden plus miinus seuranta on hyvä tehdä ainakin kerran parissa vuodessa. Sen avulla saa itselleen selkeän kuvan oman talouden tuloista ja menoista. Tähän liitetään sitten talouskulut, harrastuskulut ja esimerkiksi työmatkakulut ja sairaskulut, niin päästään jo aika lähelle kodin kokonaisbudjettia. Monet tietävätkin varsin hyvin oman taloutensa kokonaiskuvan, mutta tällainen tarkempi seuranta on hyvä tehdä aina sillloin tällöin – varsinkin kaikkien lainojen ja osamaksujen kerääminen yhdelle listalle saattaa paljastaa paljonkin taloutenne todellisesta tilasta.
Yleensä varsinaiseen lainaan liittyy myös korkojen lisäksi erilaisia kuukausikuluja, ja juuri näissä kuluissa on mahdollista säästä useita euroja kuukausittain, ja mitä useampia pieniä osamaksuja on – sitä suurempi säästö saadaan ne kaikki yhdistelemällä.
Oman taloudenhallinta
Oma talous on hyvä laittaa kuntoon ennen sijoitusmarkkinoille lähteämistä. Lainarahalla sijoittaminen on täysin mahdollista, mutta silloin pitää ymmärtää sekä oman talouden perusteet, että lainan kulut, sekä sijoittamisen riskit. Lainan antaminen on lainoittajille sijoitustoimintaa, jolla pyritään saamaan tietty tuotto sijoitukselle. Samalla tavalla jos lähdet sijoitusmarkkinoille lainarahoituksella, joudut miettimään hieman korkeamman riskitason sijoituksia, sillä perussijoittaminen ei välttämättä tuota kuin kenties sen lainan kulut. Mutta lähteminen esimerkiksi sijoittamaan kryptovaluuttoihin, voi olla liian suuri riski, jos talouden luvut muuten näyttävät arjessa tiukkoja aikoja.
Esimerkiksi suomalaisten omat Martat ovat tehneet hyviä, ja yksinkertaisia ohjeita oman talouden hallintaan ja seuraamiseen. Oman talouden seuraaminen ei ole vaikeata, tai taloudenkaan hallinta mitenkään mahdotonta, mutta se on hyvä tehdä silloin tällöin, varsinkin jos tuntu siltä, että rahat eivät koskaan riitä.
Perusasiat ovat kaikille samat eli pitää lähteä siitä tiedosta, kuinka paljon talouteen tulee kuukausittain rahaa.
Menopuolella pitää aloittaa niistä kuluista jotka ovat pakollisia: asunto, työmatkat ja ruoka. Näiden jälkeen sitten vaatetus yms, lääkkeet ja harrastukset yms – ja tässä vaiheessa on hyvä listata jokainen osamaksu, ja pienikin laina mitä kuukausittain lyhentää.
Tämä koonti on tehtyä useimmiten yhdessä illassa ja tuloksena on hyvä kattava selvitys oman talouden perustilasta. Nykyään kun nuo päivittäistavarakulutkin käyvät monille meille selville kaupan mahdollistamasta sovelluksesta, joka meillä on sitten omassa älypuhelimessa. Joten, olisiko aika tehdä omalta osaltasi se selvitys?
Selvitys myös kertoo, kuinka paljon sinulla olisi varaa kaikkien kulujen jälkeen laittaa vaikka sijoitusmarkkinoille!