Sijoittamisen taito ja onni

Sijoittamisen taito ja onni

Jos olet joskus sijoittanut, tiedät että onnistunut sijoitus on monesti kokonaisuus, jossa yhdistyy sekä tieto että onni oikeaan ajankohtaan. Joskus lukemalla sopivasti talousuutisia, tai yrityksen tiedotteita, voi arvata mitä yrityksessä on tapahtumassa ja saattaa osua ostamaan yrityksen osakkeita juuri ennenkuin isompi yritys tekee osakkeista julkisen ostotarjoukset. Monesti tällaiset tapahtumat tarkoittavat että ostava yritys tai sijoittaja tarjoutuu maksamaan parikin kertaa osakkeiden sen hetkisen arvon saadakseen mahdollisimman paljon osakkeita itselleen, ja sitä kautta määräysvallan yrityksessä. Nykyään monesti nämä ovat etukäteen sovittuja ”peliliikkeitä”, eli ostettavan yrityksen hallitus antaa myös oman suosituksensa osakkeenomistajille osakkeiden myymisestä. Nämä ostohetket voivat siis osua myös onnella sijoittajan kohdalle, mutta varsinaiset onnenpelit ovat kuitenkin aivan jotain muuta kuin osake- tai rahastosijoittamista.

sijoita ja säästä - vaikka kryptoihin

Aina ei onnistu

Me olemme kertoneet omasta kryptotestistämme, missä lähdimme sijoittamaan kryptomarkkinoille vasta nyt vuonna 2022. Parhaat sijoituspäätökset tehdään aina jälkikäteen tyyliin: jos olisin tiennyt kymmenen vuotta sitten, niin olisin ostanut näitä….. Valitettavasti todellisuudessa sijoittaminen ei kuitenkaan toimi siten, vaan järkeviä sijoitusratkaisuja tehdään joko luottamalla pankin tai sijoitusyhtiön ammattilaisiin, tai tekemällä itse omaan kerättyyn ja luettuun tietoon perustuvia päätöksiä. Mutte miten meidän kryptosijoituksemme ovat tänä vuonna edenneet?

Oma kryptosijoituskatsaus

Meillä on omassa sijoitusportfoliossa todella pieni määrä kryptoja, ja nekin on hajautettu muutamaan eri ”kolikkoon”, eli Bitcoin, Cardano, Shiba Inu ja Ripple. Miten sitten nämä ovat kehittyneet omistuksemme aikana? Aloitetaan Ripplestä, jonka arvo on tipahtanut tänä aikana kun ne ovat olleet omassa salkussa 43%, eli ei oikein osunut ajoitus siellä. Cardanossa ei tilanne ole sen parempi vaan tappiolla ollaan sielläkin noin 57%, ja Shiba Inussa ollaan sellaiset 65% alemmalla tasolla – osuimme siis kryptojemme kanssa todella huonoon sijoitusaikaan ja voimme vain odottaa, että kurssit nousevat sitten joskus. Entä Bitcoinimme? Bitcoinit eivät ole laskeneet niin paljon kuin muut, mutta niissäkin on pudotusta noin 26%.

Onneksi normi sijoitukset ovat rahastopuolella ja siellä luotamme rahastojen hallinnoijiin ja sijoitamme tasaisesti kuukausittain, joten niissä toimivat sekä ajallinen, että kohteellinen hajauttaminen, joka ei toimi meillä noissa kryptosijoituksissa, vaan niissä pitäisi olla huomattavan aktiivisempi.

Emme ole sijoittamassa tällä hetkellä lisää kryptoihin, mutta seuraamme näitä sijoituksiamme ja kerromme aina jollekin sivustollemme sijoituksiemme uutisia. Itse sijoittaminen kryptoihin on helppoa ja nopeata. Vaikein vaihe on valita se kauppa-alusta, millä tehdään kaupat ja itse tilin avaaminen – varsinaiset sijoitukset onnistunut nopeasti, ja saatavilla on myös täysin suomenkielisiä kauppa-alustoja, jos tuntuu, ettei englanninkieli täysin istu näissä kuvioissa. Pidemmän päälle me kuitenkin luotamme kryptoihin, ja odotamme kurssien uudelleen nousua – ja HUOM!! Nämä eivät ole sijoitusneuvoja, vaan meidän omia ajatuksiamme liittyen omiin sijoituksiimme.

Joskus onnistuu

Noin pari vuotta sitten satuin kirjoittamaan ruotsalaisista kasinoalan toimittajista, joihin kuului myös pelistudio NetEnt. Jotta pystyin kirjoittamaan yrityksestä artikkeleita, tutustuin yrityksen toimintaan ja sen peleihin ja luin yrityksen tulevaisuuden ajatuksia – ja sijoitin itsekin jonkin verran NetEntin osakkeisiin Nordnetin palveluiden kautta -ja kuinkas ollakaan, isompi ruotsalainen pelitoimittaja Evolution Gaming ahmaisi NetEntin itselleen – kiitos Evolution, tuo peliliike toi minulle viime aikojen suurimman tuoton per osake.

Säästä ja sijoita

Jos sinulla on taloudessasi varaa laittaa sivuun vähintään se 50 euroa kuukaudessa, vaikka vain kuukausittaisella rahastosijoituksella, suosittelemme näin tekemistä. Pienikin oma vararahasto on hyvä asia, sillä koskaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ja sijoittamisen a ja o: älä laita kaikkia munia samaan koriin! Aloita sijoittaminen mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

7 Comments

Vastaa