Näitä asioita aloittelevat sijoittajat miettivät

Näitä asioita aloittelevat sijoittajat miettivät

Sijoittamisen aloittaminen ei välttämättä ole aina helppoa, vaikka päätös sen tekemiseen voidaan tehdä yhden yön aikana. Varsinkin aloittelevalle sijoittajalle edessä oleva työsarka ja tulevaisuus voivat pelottaa. Tätä varten kokeneempien sijoittajien kokemukset ja vinkit tulevat tarpeeseen ja netistä löytyvä sijoitustieto kannattaakin lukea läpi ajatuksella.

Jos kuitenkin olet aloitteleva sijoittaja, päässäsi pyörii taatusti kymmeniä kysymyksiä, jotka etsivät vastauksia. Olemme seuraavassa kohdassa vastanneet lyhyesti niistä yleisimpiin ja ne luettuasi voit ehkä saada selvemmän kuvan sijoittamisen vaatimuksista ja tulevaisuudesta.

Mistä löytää rahoitus sijoittamiselle?

Tämä on yleisin kysymys sijoittajien mielessä. Aloittaessa ei välttämättä haluta ottaa suuria riskejä, vaan halutaan aloittaa pienillä summilla, mikä on järkevää. Yritä kerätä pääomaa esimerkiksi vuoden ajan siirtämällä osan tuloistasi säästöön.

Voit yhtä lailla miettiä, mitä omaisuutta voisit muuttaa rahaksi ja käyttää sijoitukseen. Etenkin tarpeettomasta omaisuudesta saa tällä tavoin huomattavasti paremman hyödyn. Pääomaa ei aluksi tarvitse olla tuhansia euroja ja sitä voi kasvattaa aina matkan varrella, koska sijoittaminen ei ole vain harrastus vaan kyseessä on melkeinpä elämäntapa. 

Mihin kannattaa sijoittaa?

Seuraavaksi tärkein valinta on sijoituskohteet. Suosituin ja ehkä pitkällä aikavälillä eniten voittoa tuova kohde on pörssiosakkeet. Silloinkin paras idea on seurata osakkeita, joista itse tietää jotain tai sijoittaa suoraan rahastoihin, jotka tekevät päätökset puolestasi.

Voit vapaasti etsiä myös osakkeita, jotka liittyvät omaan elämääsi. Esimerkiksi jos tykkäät viihtyä rahapelien parissa vapaa-aikanasi ja tunnet alaa lähemmin, voit kokeilla sijoittaa rahapelialan osakkeisiin.

Kindred Groupin, jonka erikoisuuksia ovat nettibingo, kasinot ja vedonlyönti, tapaiset suuret rahapelikonsernit löytyvät Tukholman pörssistä ja voivat olla yhtä kannattavia sijoituskohteita kuin esimerkiksi Teslan osakkeet Yhdysvalloissa.

Sijoituksia kannattaa aina jakaa useampaan eri kohteeseen eikä kaikkia sijoittaa osakkeisiin. Tällä tavoin pystyt tasapainottamaan sijoituksesi, jos jokin osio siitä lähtee menemään alamäkeen. Osakkeiden hyvänä vastapainona ovat muun muassa arvometallit, kuten kulta.

Minkälainen sijoitustaktiikka on paras?

Sijoitustaktiikkaa varten on monia vaihtoehtoja ja skenaarioita. Voit miettiä lyhytaikaista ja aktiivista sijoittamista, jolloin joudut seuraamaan kurssien ja hintojen vaihtelua lähes päivittäin sekä tekemään päätöksiä huomattavasti useammin kuin esimerkiksi pitkäaikaisesti sijoittavat.

Lyhytaikaista voittoa tavoittelevat ovat suurilta osin kokeneempia ja paljon alaa seuraavia sijoittajia, joten aloittelevien ei kannata ihan heti tälle tielle lähteä. Sitä varten täytyy nimittäin osata lukea kursseja teknisesti oikein ja ymmärtää, milloin on oikea hetki myydä ja milloin ostaa. Markkinat nimittäin antavat aina teknisten tietojen avulla tästä pieniä vinkkejä.

Paras taktiikka aluksi on tehdä pitkäaikaisia suunnitelmia eli valitset muutaman kohteen, joihin haluat sijoittaa, ostat niitä salkkuusi ja unohdat sen tietyksi ajaksi. Niitä kannattaa kuitenkin tarkkailla aina silloin tällöin ja mahdollisesti tehdä korjausliikkeitä (myydä, ostaa lisää tai vaihtaa sijoituskohdetta).

Yleensä parhaiten kuitenkin voittaa pitkäaikaisten sijoitusten avulla kuin tekemällä päivittäistä myyntiä ja ostoa, jollei sinulla ole erittäin suurta pääomaa. Muutamalla tonnilla se ei nimittäin ole kannattavaa.

Sijoittaminen on jatkuvaa oppimista

Suurin riski sijoittamisessa on oma pääsi. Voit joutua tunteiden valtaan kun näet kurssien tippuvan tai teet vääriä päätöksiä perustuen omiin ennakkoluuloihisi tai vääriin analyyseihin. Sijoittaminen vaatii nöyryyttä ja kylmäverisyyttä. Tunteille ei saa antaa jalansijaa, koska taloudelliset tiedot ovat aina matemaattisia: matematiikka taasen ei perustu tunteisiin vaan faktoihin.

Sijoittaminen on täten jatkuvaa uuden oppimista ja etenkin virheistä oppimista. Joudut opiskelemaan yritysten tilipäätöksiä ja taustoja, eri alojen tulevaisuuden näkymiä sekä historiaa – ehkä jopa maailmanhistoriaa, eri maiden pörssejä ja valuuttoja. Tietoudella voit kuitenkin onnistua, koska tällä tavoin pystyt myös ennakoimaan paremmin sijoituksen riskit, esimerkiksi kannattaako tiettyyn startuppiin sijoittaa vai ei. 

Vastaa