Lainat, sijoittaminen, varallisuus ja 2020-luku

Lainat, sijoittaminen, varallisuus ja 2020-luku

Siinä missä sijoittamiselle on tullut viimeisten vuosien aikana melkoisesti lisää vaihtoehtoja, on myös lainamarkkinoille Suomessa tullut paljon uusia palveluita, ja sitä kautta myös uusia mahdollisuuksia. Kannattaako vieläkään kuitenkaan lähteä sijoitusmarkkinoille lainarahalla, emme sitä suosittele – mutta omien lainojen ajoittainen tarkistaminen kyllä on suositeltavaa.

Esimerkiksi kilpailuta-lainat.fi sivusto on yksi tällaisista palvelusivustoista, mikä kannattaa tarkistaa siinä vaiheessa, kun käy läpi niitä omia lainojaan. Ei ole järkeä maksaa ylimääräistä vanhoista lainoista, jos niiden tilalle olisi saatavilla paremmin rahoitettua rahaa pienemmillä kuukausikuluilla. Omien lainojen tarkastaminen on aina kannattavaa tekemistä. Vaikka et sitten välttämättä päätyisi vaihtamaan lainaasi, niin ainakin olet saanut itsesi tietoiseksi oman taloutesi lainoista juuri sillä hetkellä, ja osaat sen avulla miettiä tulevien vuosien investointeja paremmin.

Sijoittaminen ja oma varallisuus

Eri medioissa on aina tasaisin väliajoin nostettu esille se tosiasia, että suomalaiset pitävät rahansa omilla tileillään, eikä sijoitettuna esimerkiksi suomalaisiin yrityksiin – kuten vastaavasti tehdään naapurimaa Ruotsissa. Tämä keskustelu heräsi jälleen etualalla kun suomalainen Wolt myytiin amerikkalaiselle pörssiyhtiölle osakevaihtokauppana, missä Woltin omistajat saivat nykyarvossa noin 9 miljardin euron edestä ostavan yrityksen osakkeita. Mutta samalla kerrottiin, kuinka Woltin ruotsalaiset omistajat eivät tyytyneet osakkeisiin, vaan lunastivat kauppasumman suoraan rahana.

Kävi lopulta miten tahansa niin Wolt on esimerkki sellaisesta riski-investoinnista, missä yritys ei ole vielä vuottakaan tuottanut tulosta, mutta jokin isompi taho on nähnyt sen arvon ja tehnyt ostotarjouksen, joka on tehnyt kaikista siihen sijoittanesta rikkaita – aivan kuten aiemmin on käynyt mm. Supercellille.

Sijoittaminen pörssin ulkopuolisiin yrityksiin on aina arpapeliä ja useimmiten ne sijoitukset menevätkin kankkulan kaivoon, mutta silloin kun sijoitus osuu hyvää nousijaa, on sijoituksen arvonnousu huimaa – sellaista, mitä ei tavallisessa pörssissä enää tapahdu, sillä siinä vaiheessa kun yritys on mennyt pörssiin, on sen kohdalla jo tehty vastaavanlaiset kokeilut ja yritelmät – ja kun yksittäistä ostajaa ei ole ilmaantunut, on yritys viety pörssiin.

Riskien mitoittaminen

Sijoittamisessa on aina hyvä lähteä ajattelemaan sen oman varallisuuden ja riskitasojen kautta. Koskaan ei kannata sijoittaa mihinkään yksittäiseen kohteeseen enempää, kuin oikeasti on varaa menettää ilman, että oma talous kaatuu. Omassa liiketoiminnassa tältä ei aina voi välttyä, sillä monille yrittäjille tulee omaa toimintaansa kohtaan helposti sokeus, eikä ongelmia näe, vaikka kuinka ne kasautuisivat aivan yrittäjän oman nenän alle.

Otetaan esimerkiksi nykyajan iso kysymysmerkki erli kryptovaluutat, kannattaako niihin sijoittaa? Miten niiden käy, ja mistä koko kryptoajattelussa on kyse, ja mikä lohkoketjuteknologia oikeasti on? Onko kryptovaluutoista oikeasti tulevaisuuden rahajärjestelmän kantavaksi osaksi, vai onko kyse sittenkin ohimenevästä trendistä?

Kryptoihin voi sijoittaa kuka tahansa aikuinen ihminen omia rahojaan ja sijoittajaksi pääsee jo pienillä summilla, mutta kryptovaluutat ovat aivan erilaisia sijoituskohteita kuin rahastot tai pörssiosakkeet. Siinä missä esimerkiksi pörssiosakkeet ja pörssiyhtiöt ovat käyneet monitahoiset selvitykset ja analyysit läpi ja ovat useimmmiten toimineet jo vuosikymmeniä, kryptovaluutat saattavat olla vain kuukausien ikäisiä, eikä niillä ole oikeastaan mitään taustoja. Monet kryptovaluutat ovat luotu tiettyjä kapeita tarkoituksiaan varten ja niihin sijoittavat lähinnä sitä tiettyä tarkoitusta tukevat ihmiset – mutta sitten on myös näitä laajempaan käyttöön tarkoitettuja välineitä kuten bitcoin, litecoin, ethereum ja monet muut. Kryptovaluuttojen arvonmuutokset voivat olla jopa kymmeniä prosentteja päivässä ja jopa yksittäisten tahojen sosiaalisen median viittaukset ja kommentit saattavat aiheuttaa suuriakin arvonmuutoksia. Kryptovaluutat tuntuvat toimivan tällä hetkellä aktiivisille päiväsijoittajille, joilla on varaa laittaa hieman suurempi investointi tälle sektorilla ja tehdä näitä nopeita päivittäisiä sijoitusmuutoksia. Näille toimilla on mahdollista ansaita huomia sijoitustuottojen kasvuja vuodenkin sisällä, mutta samalla riskit arvonalennnuksille on myös huomattava – eikä kryptovaluuttoja suositella passiivisille sijoittajille tällä hetkellä lainkaan.

Vastaa