10 mielenkiintoista eurooppalaista osaketta sijoituskohteiksi

10 mielenkiintoista eurooppalaista osaketta sijoituskohteiksi

Eurooppalaiset osakkeet, jotka maksavat hyvin osinkoja – ovat tänä vuonna suosittuja

Eurooppalaiset osakkeet, kuten yhdysvaltalaiset kollegansa, tuottivat vaikuttavia tuottoja vuonna 2021. Koko vuoden aikana euroalueen suurten osakkeiden Stoxx Europe 600 -indeksi nousi 13 % – paljon vähemmän kuin S&P 500 -indeksin 27 %:n hintatuotto, mutta silti keskimääräistä parempi tulos.

Vuoden alussa Stoxx Europe 600 -osakkeilla käytiin kauppaa 17,4-kertaisella ennustetulla tuloksella ja niillä oli 3,3 prosentin osinkotuotto. Tämä saa ne näyttämään edullisilta verrattuna S&P 500 -osakkeisiin, jotka käyvät kauppaa termiinihinnalta voitoksi (P/E) -kertoimella yli 21 ja tuottavat yhdessä vain 1.3%.

Se on totta: Euroopalla on edessään useita samoja mahdollisia vastatuulia, joita yhdysvaltalaiset yritykset ovat: kohonnut inflaatio, toimitusketjun ongelmat ja COVID-19: n omikronmuunnoksen vaikutus. Mutta erityisesti maanosan arvo-osakkeissa on toivon pilkahduksia, joiden BofA Securitiesin strategi Sebastian Raedler uskoo ylittävän kasvun noin 8% tulevina kuukausina.

Tätä silmällä pitäen tässä on viisi parasta eurooppalaista osaketta ostettavaksi vuodelle 2022 ja sen jälkeen.  Vaikka arvo on varmasti edessä ja keskellä, tähän ryhmään kuuluu myös joitain kasvupelejä. Lisäksi jokainen osake tarjoaa terveen osinkotuoton, joka voi auttaa sijoittajia ajamaan pois lyhyen aikavälin turbulenssin; itse asiassa useat tässä esitellyt nimet ovat Euroopan osinkoaristokraattien jäseniä.

Roche Holding

Sveitsiläinen lääkejätti Roche Holding (RHHBY, 50,02 dollaria) omistaa markkinoiden johtavan onkologian franchising-yhtiön, joka on rakennettu Mabtheran, Herceptinin, Avastinin ja Perjetan kaltaisten menestyslääkkeiden ympärille.

Yhtiö hankki huippuluokan tutkimuskapasiteettia ostamalla Genentechin ja Ventanan noin 13 vuotta sitten. Näiden ostojen hyödyt heijastuvat RHHBY: n nykyiseen lääkesalkkuun, joka on kasvanut 10 menestyslääkkeestä vain neljä vuotta sitten 16: een tänään, ja vielä 24 potentiaalista menestyselokuvaa on myöhäisen vaiheen kehityksessä.

Onkologiset lääkkeet edustavat noin 50% Rochen liiketoiminnasta, mutta yhtiö rakentaa myös vaikuttavia franchising-yrityksiä immunologiassa, neurotieteessä ja hemofiliassa. Uudempien lääkkeiden osuus lääkemyynnistä on noin 50 prosenttia, mikä johtuu Perjetan vahvasta kysynnästä, joka on nopeasti kasvanut Rochen suurimmaksi onkologiseksi lääkkeeksi.

Roche on myös noussut merkittäväksi toimijaksi COVIDissa lääkkeillä, kuten tosilitsumabilla, jonka Euroopan lääkevirasto on hyväksynyt ja jolle Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on myöntänyt hätäkäyttöluvan vakavan COVIDin hoitoon. Siellä on myös REGEN-COV, COVID-vasta-ainecocktail, joka on kehitetty yhdessä Regeneron Pharmaceuticalsin (REGN) kanssa, sekä sen uusi testi omikronmuunnoksen havaitsemiseksi.

Yhtiön kokonaismyynti kasvoi 8 % edellisvuodesta vuoden 2021 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana, ja sitä vauhditti 39 %:n diagnostiikkadivisioonan liikevaihdon kasvu. Roche nosti koko vuoden 2021 ohjeistuksensa keskimääräiseen yksinumeroiseen myynnin ja tuloksen kasvuun ja sanoi odottavansa lisäävänsä osinkoaan. Konsensusanalyytikon arvion mukaan tilikauden 2021 osakekohtainen tulos (EPS) on 2,83 dollaria, mikä nousee ensi vuonna 3,07 dollariin ja kattaa yli 1,22 dollarin osakekohtaisen vuotuisen osingon.

Roche ADR: t (amerikkalaiset talletustodistukset) ovat maksaneet osinkoja vuodesta 2001 lähtien ja ovat nostaneet vuosimaksua tasaisesti vuodesta 2018 lähtien. Edellinen osingonkorotus oli 7 % vuonna 2021.

Novo Nordisk

Novo Nordiskilla (NVO, 97,29 dollaria) on markkinoiden johtava 29,9 prosentin osuus diabeteksen hoitomarkkinoista Ozempic- ja Rybelsus-tuotteillaan. Se kasvattaa myös markkinaosuuttaan liikalihavuuden hoidossa reseptilääkkeellään Wegovy, joka on kerran viikossa yhdysvalloissa lanseerattu injektio. Lisäksi NVO: lla on 35.5%: n maailmanlaajuinen markkinaosuus ihmisen kasvuhäiriölääkkeistä ja se ottaa käyttöön uusia hoitoja harvinaisiin verisairauksiin.  

Uusien lääkkeiden pitäisi jatkaa yhtiön salkun rakentamista. Novo Nordiskilla on käynnissä vaiheen III lääketutkimukset kaikilla terapeuttisilla alueillaan, ja se aloitti kaksi uutta vaiheen III tutkimusta vuoden 2021 aikana lihavuudessa ja sydän- ja verisuonitaudeissa.

Kasvua tulee myös yritysostoista. Novo Nordisk maksaa 3.3 miljardia dollaria hankkiakseen Dicerna Pharmaceuticalsin, joka kehittää RNAi (ribonukleiinihappohäiriö) -lääkkeitä maksasairauksien ja muiden aineenvaihduntahäiriöiden hoitoon. Nämä kaksi yritystä ovat olleet tutkimuskumppaneita vuodesta 2019 lähtien useiden lääkekandidaattien osalta.

Novo Nordiskin liikevaihto kasvoi 13 % edellisvuodesta vuoden 2021 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana diabeteksen hoidon markkinaosuuden kasvun ja liikalihavuuden hoidon myynnin 49 %:n kasvun vauhdittamana. Yhtiö nosti äskettäin koko vuoden 2021 ohjeistustaan ja odottaa nyt myynnin ja tuloksen kasvua 12–15 % välillä ja vapaata kassavirtaa 44–49 miljardia Tanskan kruunua (noin 7 miljardia dollaria keskipisteessä).

Pidemmällä aikavälillä yhtiö tavoittelee 6–10 prosentin vuotuista maailmanlaajuisen myynnin kasvua, joka tulee kasvattamalla diabeteshoidon markkinaosuuttaan, kaksinkertaistamalla liikalihavuuden hoitomyyntinsä ja luomalla jalanjäljen sydän- ja verisuonitautien, NASH:n (alkoholiton steatohepatiitti) ja Alzheimerin taudin osalta.

Novo Nordisk on yksi parhaista eurooppalaisista osakkeista myös osinkojen maksamisen kannalta. NVO: lla on 39-vuotinen historia osakkeenomistajien maksamisesta, ja se on keskimäärin 14.6%: n osingon kasvuvauhti viimeisen 10 vuoden aikana. Viimeksi Euroopan osinkoaristokraatti kasvatti voittoaan 13% vuonna 2021. NVO maksaa osinkonsa puolivuosittain.

ASML Holding

Alankomaalainen ASML Holding (ASML, 698.82 dollaria) kehittää ja valmistaa fotolitografiajärjestelmiä, joita tietokonesiruvalmistajat käyttävät tuottamaan massatuotantoa syövytyksistä piille.

Tietokonesirujen kysyntä kasvaa huimasti ja ASML:n asiakkaat lisäävät aggressiivisesti kapasiteettia ja ostavat ASML-laitteita vastaamaan kysyntään. Vuonna 2020 14 miljardin euron (15,8 miljardin dollarin) liikevaihdosta ASML näkee mahdollisuuksia saavuttaa 24–30 miljardin euron (27–34 miljardin dollarin) myynnin vuoteen 2025 mennessä ja tuottaa 11 % vuotuista kasvua vuoteen 2030 mennessä.

Yhtiö on ainoa johtavien äärimmäisten ultravioletti-litografiakoneiden (EUV) valmistaja, jonka se toimittaa Samsungille, Taiwan Semiconductorille (TSM) ja Intelille (INTC). Näiden koneiden, jotka mahdollistavat pienten puolijohdesirujen tarkemman ja tehokkaamman tuotannon, kysynnän ennustetaan näkevän 15%: n yhdistetyn vuotuisen kasvuvauhdin (CAGR) vuoteen 2026 asti.

ASML päätti tilikauden 2021 18,6 miljardin euron (21,1 miljardin dollarin) kokonaisliikevaihdolla, mikä vastaa 33 prosentin kasvua edellisvuodesta. Tilikaudella 2022 yhtiö ohjaa koko vuoden myynnin kasvua noin 20%.

Yritys on kasvattanut osinkoja joka vuosi vuodesta 2012 lähtien ja kasvattanut maksuja lähes 27% vuodessa viiden vuoden aikana, samalla kun maksut ovat alhaiset 26%. Vuonna 2021 ASML kaksinkertaisti osinkonsa, joka maksetaan puolivuosittain.

Wall Streetin analyytikot ajattelevat varmasti, että ASML on yksi parhaista eurooppalaisista osakkeista vuodelle 2022. CFRA Researchin analyytikko Jun Zhang Tanilla on vahva osta-luokitus nimelle. Sen lisäksi, että taustalla oleva kysyntä pysyy vahvana sekä logiikka- että muistisegmenteissä, yhtiön vankka tilauskanta viittaa liikevaihdon näkyvyyteen vuoteen 2023 asti, analyytikko kirjoittaa.

Toisaalla UBS nimesi ASML:n yhdeksi 30 disruptoriosakkeesta, jotka hyötyvät 5G:n käyttöönotosta. Tutkimusyritys pitää ASML:n hallitsevasta markkinaosuudesta litografialaitteissa ja sen merkittävästä hinnoittelutehoedusta.

Nestle

Nestle (NSRGY, 131.35 dollaria) on ollut yksi Euroopan parhaista osakkeista jo vuosia. Maailmanlaajuinen ruoka- ja juomajätti omistaa ikonisia tuotemerkkejä, kuten Gerber, Nesquik, Toll House, Lean Cuisine, Stouffers ja kymmeniä muita. Tämä 150-vuotias yritys markkinoi yli 2,000 186 tuotemerkkiä maailmanlaajuisesti, sillä on myyntiä 186 maassa ja se tuotti vuoden 2020 myynnin yli XNUMX miljardia dollaria. 

Yhtiö tuottaa suurimman osan myynnistään jauhemaisista ja nestemäisistä juomista, lemmikkieläinten hoidosta, ravintotuotteista, valmisruoista ja maitotuotteista sekä jäätelöstä.  Vuoden 2021 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Nestlen luomumyynti kasvoi 7,6 %, mikä johtui osittain 6 %:n sisäisestä kasvusta ja 1,6 %:n hinnannoususta. Yhtiö ohjaa koko vuoden orgaanista myynnin kasvua 6%-7%, 17.5%: n liikevoittoa ja kasvavaa EPS: ää.

NSRGY ajaa myös kasvua hallinnoimalla aktiivisesti brändiportfoliotaan. Vuoden 2021 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Nestle osti Bountiful Companylta ydinbrändejä, joihin kuuluvat Nature’s Bounty, Osteo Bi-Flex ja Puritans Pride. Tämä kauppa vahvistaa Nestlen markkinajohtajaksi vitamiinien ja lisäravinteiden massakaupassa.

Yhtiö rakentaa myös läsnäoloaan premium-vesi- ja nesteytyssegmentissä ostamalla äskettäin yhdysvaltalaisen Essentia Waterin ja Nuunin. Se laajentaa myös Starbucksin kahvi- ja teeliiketoimintansa kattavuutta uusilla yhteistyöillä Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Joulukuussa Nestle suostui myymään osan osuudestaan L’Orealista takaisin kyseiselle yritykselle 10 miljardilla dollarilla (NSRGY omistaa edelleen 20.1% ranskalaisesta kosmetiikkayrityksestä). Myynnistä saatavat varat käytetään osakkeiden takaisinostoihin ja Nestlen ruoka-, juoma- ja ravitsemusterveysliiketoimintaan sijoittamiseen.

Erittäin alhaisella 0,5 beetaversiolla Nestle on yksi turvallisimmista ja vähiten epävakaista saatavilla olevista osakkeista. Lisäbonuksena: Yhtiö on maksanut vuotuista osinkoa 29 vuoden ajan ja kasvattanut osinkoaan viimeisen neljän vuoden aikana.  Vuotuinen kasvu kolmen vuoden aikana on ylittänyt 7 % ja 62 %:n voitto näyttää maltilliselta, kun otetaan huomioon yhtiön vankka kassavirta ja vapaa kassavirta.

Kommentoidessaan yhtiötä lokakuussa Kepler Cheuvreux’n analyytikko Jon Cox sanoi, että Nestle ”pudotti sen puistosta” syyskuun vuosineljänneksen suorituksellaan. Hän pitää yhtiön vahvoista brändeistä, jotka hänen mukaansa mahdollistavat inflaation tahdissa pysyvät hinnankorotukset.

Ashtead Group

Lontoossa toimiva Ashtead Group (ASHTY, 288.00 dollaria) harjoittaa maailmanlaajuista kone- ja laitevuokrausliiketoimintaa, joka koostuu kansallisista verkostoista Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Kanadassa Sunbelt Rentals -brändin alla. Yhtiö vuokraa laajan valikoiman rakennus- ja teollisuuslaitteita. Sen Pohjois-Amerikan franchising on toiseksi suurin laitteiden vuokraaja näillä markkinoilla, ja se omistaa yli 900 myymälää Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Yhtiön Ison-Britannian franchising-yhtiöllä on 186 myymälää ja se on suurin laitevuokraamo näillä markkinoilla. 

Pandemiaan liittyvien seisokkien aiheuttaman heikon tilikauden 2021 tuloksen jälkeen Ashtead Group on elpynyt voimakkaasti tänä vuonna (ASHTY:n tilikausi alkaa toukokuussa). Vuokratuotot kasvoivat 20 % edellisvuodesta ja osakekohtainen tulos 38 % tilikauden 2022 ensimmäisellä puoliskolla.

Yhtiö aikoo hyödyntää Yhdysvaltain rakennusmarkkinoiden nousua laajentamalla Pohjois-Amerikan franchising-yhtiötään. Ashtead Group investoi liiketoimintaansa 1.2 miljardia dollaria tilikauden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana, lisäsi 58 uutta Pohjois-Amerikan toimipaikkaa ja suunnitteli vielä 320 miljoonaa dollaria pulttisia yritysostoja kolmannella neljänneksellä.

Yhtiö nosti myös koko vuoden 2022 ohjeistustaan liikevaihdon kasvusta 13–16 prosentista 18–20 prosenttiin ja kasvatti myös väliosinkoaan 28 prosentilla. Terve tase ja vipuvaikutus sen 1,5-kertaisen käyttökatteen (tulos ennen korkoja, veroja, poistoja ja poistoja) alapäässä tarjoavat runsaasti joustavuutta useammille uusille myymälöille ja osingonkorotuksille.

Ashtead Group on maksanut jatkuvasti nousevaa osinkoa vuodesta 2014 lähtien. Maksut suoritetaan puolivuosittain.

Analyytikoiden mielestä ASTHY on yksi parhaista eurooppalaisista osakkeista myös kasvupotentiaalin suhteen. S&P Global Market Intelligencen ostoarvion lisäksi osaketta seuraavat Wall Streetin ammattilaiset odottavat yhtiön tuottavan keskimääräisen vuotuisen osakekohtaisen tuloksen kasvun 22.8% seuraavien kolmen tai viiden vuoden aikana.

HUOM! Tätä artikkelia ei pidä ottaa sijoitusvinkkinä ilman omia tutkimuksiasi ja päätelmiäsi. Olemme vain tuoneet tässä Kiplingerin esittämät viisi mielenkiintoista kohdetta esille sinulle kenties mahdollisiksi sijoituskohteiksi.

Lähde (joka sisältää itseasiassa 10 mahdollista kohdetta): https://www.kiplinger.com/investing/stocks/604098/best-european-stocks-for-2022-and-beyond


Muuta luettavaa muualta:

Suomalaiset ovat kahvikansaa, mutta tiesitkö tämän Moccamasterista?

Ensimmäinen Moccamaster jonka suunnitteli Gerard C. Smit, julkistettiin vuonna 1969. Moccamaster-kahvinkeittimet valmistetaan käsityönä Alankomaissa.

Monen suomalaisen taloudesta tai yrityksen toimistosta löytyy Moccamaster, mutta nykyään löytyy myös kahvikapseleita monesta taloudesta. Kapselikahveja on monta eri makua, joten löydät varmasti mieluisan kahvin itsellesi. Myös kapselikahvit -verkkosivusto on jo tehty kapselikahveista kiinnostuneille.

Vastaa