Suomalaiset sijoittajat ostokannalla kurssien heilunnasta huolimatta

Suomalaiset sijoittajat ostokannalla kurssien heilunnasta huolimatta

OP:n lähes 900 000 yksityissijoittajan data kertoo, että Ukrainan sodan varjo markkinoilla ei ole passivoinut sijoittajia. Osakkeita ja rahastoja on ostettu nyt enemmän kuin myyty. Sijoittajien määrä on myös edelleen kasvussa.

Osakekauppaa on tehty tämän vuoden alusta jopa 15 prosenttia enemmän kuin 2020 vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin kaupankäynnin volyymit olivat ennätykselliset. Kauppaa käyvien osakesijoittajien määrä on noussut kokonaisuudessaan 9,8 prosenttia ja naisten 20 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Alkuvuoden markkinaheilunta on saanut erityisesti kokeneet osakesijoittajat aktivoitumaan. Markkinoilla toimivien sijoittajien kokemuksesta kertoo se, että osakekauppaa tehneiden sijoittajien keski-ikä on kolme vuotta korkeampi ja salkkujen keskikoko on kaksi kertaa suurempi kuin viime vuoden aikana kauppaa käyneiden sijoittajien. Lisäksi salkkujen hajautus on laajempi.

Ukrainan sodan ensimmäisen kuukauden aikana osakekauppaa ovat hallinneet ostot. Niiden osuus euromääräisesti tarkasteltuna oli nettona 76 prosenttia, ja OP:n asiakkaiden euromääräisesti netto-ostetuimmat osakkeet olivat Sampo, Nordea ja Nokian Renkaat. Ostoissa on havaittavissa keskittymistä, sillä Sammon osuus kaupoista oli 17,6 prosenttia, Nordean 16,3 prosenttia ja Nokian Renkaiden 6,2 prosenttia.

Samalla ajanjaksolla kolme myydyintä osaketta olivat Fortum, Nokia ja SSAB. Myös myynnit olivat keskittyneitä, kun osakkeiden myynneistä 49 prosenttia kohdistui Fortumin osakkeeseen.

– Ukrainan sota aiheuttaa valtavaa inhimillistä kärsimystä, ja se on luonut myös varjon talouteen ja pelkoa markkinoille. Perinteisesti kurssien heiluessa eniten myyntejä tekevät kokemattomammat sijoittajat, jotka säikähtävät heiluntaa. Epävakaassa tilanteessa sijoittajan kannattaa pysyä rauhallisena ja mahdollisuuksien mukaan noudattaa omaa sijoitussuunnitelmaa, muistuttaa OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.

Yksityissijoittajat ovat myös ostaneet rahasto-osuuksia selvästi enemmän kuin myyneet niitä. Vakautta salkkuihin haetaan nyt hajauttamisen kautta: OP:n euromääräisesti ostetuin rahasto oli vaihtoehtoisen sijoittamisen rahasto OP-Alternative Portfolio. Toiseksi ostetuin rahasto oli OP-Maailma Indeksi, joka on hajautettu osakerahasto.

Markkinoiden epävarmuuksista huolimatta sijoittajien määrä on pysynyt kasvussa koko alkuvuoden. Uusia rahasto-osuudenomistajia on tullut vuoden alusta OP:n rahastoihin yli 15 000, ja uusia arvo-osuustilejä on avattu tänä vuonna OP:lle yli 20 000.

OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä, jolla on kaksi miljoonaa omistaja-asiakasta ja noin 13 000 työntekijää. Tarjoamme kattavan pankki- ja vakuutuspalvelujen kokonaisuuden henkilö- ja yritysasiakkaille. OP Ryhmän muodostavat osuuspankit sekä ryhmän keskusyhteisö OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen. Perustehtävämme on edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. www.op.fi


Muuta luettavaa muualta:

Pidä huolta itsestäsi

Samalla kun aikuisten vapaa-aika ja elintaso kohoaa, on entistä tärkeämpää myös huolehtia itsestään, se tarkoittaa myös oman ruokailun tarkempaa vahtimista ja miettimistä. Tosiasia nimittäin on, että suomalaiset elävät entistä pidempään, ja meidän on myös oltava työkuntoisia entistä vanhemmiksi. Tuohon oman ruokailun kehittämiseen löytyy kyllä työkaluja netistä, kuten reseptinurkka, joka tarjoaa helppoja kotireseptejä ihan aloittelevillekin kotikokeille, ja vielä yleensä gluteenittomina. Samalla voisit miettiä, että oletko ajan tasalla vitamiineista ja hivenaineista?

Jos vaikka ajattelet omaa itseäsi sijoituskohteena, voiko parempaa kohdetta edes olla? Ja jos sitten jossain vaiheessa käy arjessa, että rahasta on tiukkaa – markkinoilta kyllä saa lainaa hetkellisiin tarpeisiin, mutta käytä hetki aikaa tehdessäsi valintaa, sillä niitä laina- ja vippivaihtoehtoja kyllä löytyy.

Vastaa