Rahastolahja on vastuullinen valinta valmistuneelle — nuoret ovat innostuneet säästämisestä ja sijoittamisesta

Rahastolahja on vastuullinen valinta valmistuneelle — nuoret ovat innostuneet säästämisestä ja sijoittamisesta

Koulujen päättäjäisiä, valmistujaisia ja rippijuhlia juhlitaan tänäkin vuonna, vaikkakin osin totuttua pienemmissä seurueissa. Takana on kova rutistus, ja aihetta juhlaan. Lahjan pohdinta on kuitenkin haastava tehtävä vanhemmille, kummeille, sukulaisille ja ystäville. Mikä olisi arvokas tapa onnitella ja samalla antaa tukea alkavaa aikuisuutta varten? Säästäminen ja sijoittaminen kiinnostavat nuoria ennätyksellisen paljon, ja orastavaa lapsen tai nuoren kiinnostusta voikin rohkaista rahastolahjalla

Kasvanut kiinnostus säästämistä ja sijoittamista kohtaan näkyy myös nuorten kohdalla. Vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä kokonaan uusia, nuoria (18-29v) rahastosäästäjiä aloitti Nordeassa kymmenen prosenttia enemmän kuin vuoden lopussa. Kouluvuosien aikana sopivaan osakerahastoon säästetyt summat ehtivät kerryttää korkoa korolle tuntuvan summan.

Jos nuoren rahastolahjaan sijoittaa syntymäpäivinä, jouluisin ja erityisjuhlapäivinä yhteensä vaikkapa joitakin kymppejä kerrallaan ja valitun rahaston tuotto-odotus on 6 %, odottaa nuorta 12 vuoden päästä valmistumispäivänä yli 2 000 euron potti. Käyttämällä siis keskimäärin kympin kuukaudessa rahastolahjaan voi antaa nuorelle aikuiselle yllättävän arvokkaan lahjan.

”Lapsen tai nuoren taloustaitojen oppimisen kannalta ei kuitenkaan ole tärkeintä se, paljonko rahaa sijoituksiin laitetaan, vaan ennemminkin, että lapselle puhutaan hänen omista sijoituksistaan. Sijoittamisen ymmärtäminen on tärkeä osa taloustaitoja. Se auttaa nuoria ottamaan vastuun taloudestaan, mutta myös ehkäisee ylituottoja lupaaviin huijauksiin lähtemisestä tai houkuttelevien hankintojen rahoittamista korkeakorkoisilla pikavipeillä”, kertoo Nordean sijoituspalveluista vastaava johtaja Tanja Eronen.

Nuoret arvostavat vastuullista lahjaa

Lapsen sijoituksissa kannattaa huomioida tärkeää, sillä heille konkreettisesti kestävällä tulevaisuudella on merkitystä. Vastuulliset rahastot ovatkin kiinnostaneet myös Nordean asiakkaita: kolme neljäsosaa Nordean rahastoihin alkuvuonna tulleista uusista sijoituksista on kohdistunut rahastoihin, jossa vastuullisuusasiat on otettu erityisesti huomioon.”Hyvin moni – ja joka vuosi entistä useampi – haluaa varmistaa kulutusvalinnoillaan, että ostamansa tuotteet ja palvelut on tuotettu kestävän kehityksen mukaisesti. Sijoitusvalinnat eivät eroa näistä millään tavalla. Harva haluaa laittaa säästöjään yhtiöihin, jotka turmelevat ympäristöä, käyttävät lapsityövoimaa tai lahjovat viranomaisia”, huomauttaa Nordea Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Henrika Vikman.

Lähde: News Cision

1 Comment

Vastaa