OP: Suomessa jo yli miljoona osakkeenomistajaa – sijoittajissa nähtävissä hurja muutos vain viidessä vuodessa

OP: Suomessa jo yli miljoona osakkeenomistajaa – sijoittajissa nähtävissä hurja muutos vain viidessä vuodessa

OP:n tilastojen mukaan osakesijoittajien mediaani-ikä on viimeisen viiden vuoden aikana laskenut jopa kymmenellä vuodella. Suomalaiset myös sijoittavat entistä rohkeammin osakkeisiin, ja salkkuihin haetaan yhä useammin poimintoja ulkomaalaisista yhtiöistä.

Euroclear Finlandin mukaan Suomessa ylitettiin viime viikolla miljoonan osakkeenomistajan raja. Jo useita vuosia jatkunut sijoittamisen suosion kasvu on saanut yhä nuoremmat innostumaan osakkeista. OP:n osakedatan mukaan sijoittajien mediaani-ikä oli viime vuonna 42 vuotta, kun taas vuonna 2016 se oli 52 vuotta. Eli vain viidessä vuodessa sijoittajien mediaani-ikä on laskenut kymmenellä vuodella.

Samassa ajassa on tapahtunut myös merkittävä muutos naisten kiinnostuksessa sijoittamiseen: aktiivisesti sijoittavien naisten määrä on yli kaksinkertaistunut ja 18–29-vuotiaissa kasvu on lähes nelinkertaista. Samalla sijoittavien naisten mediaani-ikä on laskenut kymmenellä vuodella ollen nyt 46 vuotta. Naiset ovat olleet sijoittajina myös miehiä hieman menestyneempiä, sillä heidän salkkunsa ovat tuottaneet muutamia prosenttiyksikköjä korkeampia tuottoja.

– Mielikuva sijoittamisen vaikeudesta ja siitä, että se on mahdollista vain joillekin ihmisryhmille alkaa hiljalleen murtumaan. On hienoa nähdä, että yhä nuoremmat kiinnostuvat säästämisestä, sijoittamisesta ja oman tulevaisuuden taloudellisesta turvaamisesta, sanoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.

Osakesäästämisen kynnys madaltunut – tuttujen kotimaisten yritysten osakkeet yhä suosittuja

OP:n asiakkaiden osakesijoittamisen volyymi on kaksinkertaistunut viiden vuoden aikana. Lisäksi arvo-osuustilien, eli tilien, jotka on tarkoitettu sähköisten arvopapereiden hallinnointia varten, määrä on yli kaksinkertaistunut samassa ajassa. Viime vuonna arvo-osuustilejä avattiin nelinkertainen määrä vuoteen 2016 verrattuna.

Samalla ulkomaalaisten osakkeiden sekä ETF-tuotteiden, eli rahastojen, joilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tavoin, suosio on kasvanut merkittävästi. ETF-tuotteiden osuus sijoitussalkuissa on seitsenkertaistunut viidessä vuodessa.

Lisäksi nykyään ensimmäisenä sijoituksena ostetaan viisi kertaa todennäköisemmin ETF-tuote ja kaksi kertaa todennäköisemmin ulkomaalainen osake kuin vuonna 2016. Viidessä vuodessa ulkomaalaisilla osakkeilla käydyn kaupankäynnin määrä on myös kuusinkertaistunut.

Silti suomalaiset luottavat salkuissaan yhä tuttujen kotimaisten yritysten osakkeisiin. Viime vuonna suosituimpia osakkeita olivat Nokia, Nordea, Fortum, Sampo ja Outokumpu. Vastaavasti vuonna 2016 suosituimpia osakkeita olivat Nokian, Nordean, Fortumin ja Outokummun lisäksi Neste.

OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä, jolla on kaksi miljoonaa omistaja-asiakasta ja noin 13 000 työntekijää. Tarjoamme kattavan pankki- ja vakuutuspalvelujen kokonaisuuden henkilö- ja yritysasiakkaille. OP Ryhmän muodostavat osuuspankit sekä ryhmän keskusyhteisö OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen. Perustehtävämme on edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Yhdessä omistaja-asiakkaidemme kanssa olemme rakentaneet suomalaista yhteiskuntaa ja kestävää tulevaisuutta jo 120 vuoden ajan. www.op.fi

Vastaa