Lainojen kilpailuttaminen ja vertailu verkossa

Lainojen kilpailuttaminen ja vertailu verkossa

Rahan lainaaminen on aina suuri päätös, joka vaikuttaa lainan ottaneen yksityishenkilön elämään ja taloudelliseen tilanteeseen pitkän aikaa lainan ottamisen jälkeen. Olipa kyseessä sitten pieni tai suuri laina, ja olipa sen maksuaika pitkä tai lyhyt, lainan maksaminen takaisin korkoineen ja muine kuluineen on suuri taloudellinen päätös. Siksi ennen lainan hakemista kannattaa tehdä kaikki tehtävissä oleva taustatyö ja selvittää, miten lainalle saa matalimman koron ja edullisimmat ehdot. Nykyaikana lainamarkkinoiden kehityksen myötä tämä käy kuitenkin helpommin kuin koskaan.

Mitä lainojen kilpailuttaminen ja vertailu tarkoittavat?

Kilpailuttamisesta puhutaan useiden eri asioiden yhteyksissä. Usein näillä kaikilla asioilla on jonkinlainen yhteys rahaan. Lainojen lisäksi esimerkiksi vakuutuksia ja puhelinliittymiä kilpailutetaan rahan säästämisen toivossa. Kilpailuttaminen onnistuu useimmiten helposti verkon välityksellä. Esimerkiksi lainojen vertailusivusto Matchbanker tarjoaa kaikille ilmaisen lainojen kilpailutus- ja vertailupalvelun, jonka käyttö ei koskaan velvoita käyttäjää sitoutumaan lainan ottamiseen.

Käytännössä lainoja kilpailuttaessa mahdollinen lainanhakija lähettää lainojen vertailuun keskittyvältä sivustolta löytyvällä lomakkeella tarjouspyynnön useille, jopa kymmenille, mahdollisille luotonantajille. Luotonantajia ovat sekä perinteiset pankit, että verkossa toimivat rahoituslaitokset. Lomaketta ei tarvitse täyttää useaan kertaan, vaan sama lomake lähtee kerralla kaikille luotonantajille. Tämän jälkeen luotonantajat tekevät tarjoukset, jotka perustuvat hakijan luottotietoihin, taloudelliseen tilanteeseen sekä luotonantajan omiin standardeihin.

Kilpailutusta seuraa aina lainojen vertailu, ja parhaan mahdollisen lainan etsiminen. Kilpailutuksen jälkeen vertailusivustoilla tarjoukset on helppo laittaa paremmuusjärjestykseen esimerkiksi todellisten vuosikorkojen tai maksuaikojen perusteella. Koska ”paras mahdollinen laina” tarkoittaa erilaisissa elämäntilanteissa eri asioita, monipuoliset vertailumahdollisuudet helpottavat suuresti lainatarjousten vertailua.

Jos kilpailutuksen ja vertailun jälkeen tuntuu siltä, että joku tarjouksista on ehdoiltaan ja summaltaan juuri sitä mitä haettiin, myös lainahakemuksen täyttäminen sähköisesti on helppoa ja nopeaa.

Mitkä lainat on mahdollista kilpailuttaa?

Suomalaisille tutuimmat lainat lienevät asunto- ja opintolainat. Erityisesti asuntolainan kilpailuttaminen onkin yleinen toimenpide suomalaisille asunnonostajille. Sen sijaan muiden lainojen kilpailuttaminen voikin tuntua hieman vieraammalta. Kuitenkin lähtökohtaisesti minkä tahansa lainan voi kilpailuttaa. Oli se sitten remonttilaina kesämökin kunnostamista varten tai unelmahäät kustantava kulutusluotto. Pientenkin lainojen koroissa ja muissa ehdoissa voi olla hämmästyttävän suuria eroavaisuuksia erityisesti silloin, jos niiden maksuajat ovat lyhyitä. Siksi kaikkien lainojen kilpailuttaminen on kannattavaa ja saattaa tuoda yllättäviä säästöjä.

Miten kilpailuttamisesta saa eniten hyötyä?

Kilpailuttaminenkaan ei kuitenkaan tarkoita sitä, että edullisen lainan saaminen on itsestään selvää. Menestyksekäs kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että pankit ja rahoituslaitokset haluavat kilpailutuksen tehneen henkilön asiakkaakseen. Luotonantajat haluavat minimoida riskinsä, joten he pyrkivät haalimaan asiakkaita, jotka maksavat lainan todennäköisimmin takaisin. Lainamarkkinoiden jatkuva kasvu ja uusien toimijoiden suuri määrä tarkoittaa siis suurta valinnanvaraa asiakkaille, joiden talousasiat ovat hyvällä tolalla.

Ollakseen mahdollisimman haluttava asiakas, henkilön on pidettävä taloudellisesta tilanteestaan hyvää huolta. Esimerkiksi vakaat tulot ja säännölliset sekä pienet menot vetoavat jokaiseen luotonantajaan. Sen sijaan epäselvät raha-asiat saavat aikaan päinvastaisen reaktion, ja luottotietojen puuttuminen sekä maksuhäiriömerkinnät estävät lähtökohtaisesti lainan hakemisen kokonaan.

Lähde: MyNewsDesk

Vastaa