Vuokra-asuminen vs omistusasunto

Vuokra-asuminen vs omistusasunto

Oletko koska viimeksi miettinyt tätä asiaa: vuokra-asuminen vs omistusasunto. Näissä molemmissa on sekä hyvät, että huonot puolensa, eikä voi yksiselitteisesti sanoa, kumpi on parempi, vaan silloin pitäisi tietää myös asukkaan omat taidot, tahtotila ja varallisuus – varsinkin ensiasuntoa ostamassa olevilla ei vielä ole välttämättä mitään tietoa siitä, mitä oma kiinteistö voi tarkoittaa, ei vaikka olisi asunut omien vanhempiensa luona omakotitalossa.

Vuokra-asumisesta innostuneita löytyy paljon, sukupolvesta tai asuinalueesta riippumatta. Erityisen kovaa kilpailu on pienemmillä kerrostalo-asunnoilla suurilla kasvualueilla

Vanha sanonta: rahalla saa ja hevosella pääsee

Tämä pätee myös asuntoihin, mutta samalla kannattaa muistaa, että vaikka itsellä voisi ollakin varallisuutta ja hyvä työpaikka, voi oma elämäntilanne olla vielä sellainen, ettei halua asettua vielä mihinkään tiettyyn paikkaan, ja oman kiinteistön ostaminen tai asunnon ostaminen saattaisi sellaiseen viitata, vaikka sen voisikin lähdön hetkellä laittaa vaikka vuokralle – mutta kuten monet kauhutarinat kertovat, yhden vuokra-asunnon hallinnointi saattaa ollakin paljon haastavampaa, kuin silloin jos niitä olisikin jo kymmeniä ja olisi varaa palkata henkilö huolehtimaan niistä.

Tarvitsetko pikaisesti pienen lainan?

●     Lainaa 1000 – 10 000 €, valitse tarvitsemasi summa 500 € tarkkuudella

●     Kuukausierät 29 – 399 €, valitset 1 – 4 vaihtoehdosta

●     Todellinen vuosikorko 21,3–29,5 %

●     Maksuaika 12 – 88 kk

●     Ei vakuuksia eikä takauksia

●     Maksukyky tarkistetaan sähköisesti, ei vaadi tulotositteita

Vuokra-asuminen hyvät puolet

Monesti vuokra-asunnoista pääsee muuttamaan kuukauden irtisanomisajalla – jossain saattaa olla pidempikin, mutta yleensä tuo kuukausi on jo hyvä aika saada kaikki omat asiat järjestettyä ja suunta kohti uutta tulevaisuutta ja seikkailuja – vuokra-asunnosta pääsee siis nopeasti pois, eikä se siten sido pääomia, eikä vuokralle pääseminen vaadi isompia investointeja kuin ehkä 1-3 kuukauden vuokratakuun – joka on tavallaan korotonta lainaa vuokranantajalle, jonka sitte saat takaisin jatkaessasi matkaa.

Vuokra-asujana et ole myöskään velvollinen tekemään mitään remontteja, sen sijaan vuokranantaja on. Samoin kuin kuumalla kesäsäällä, pitää vuokranantajan huolehtia, ettei asunnon lämmöt nouse liian korkeaksi.

Vuokra-asuminen on erinomainen valinta silloin, jos työnkuvaan kuuluu säännöllisin väliajoin tapahtuva siirtymä esimerkiksi toimipisteestä tai paikkakunnalta toiseen. Myös vaihtelunhaluisille ja riippumatonta arkea suosiville vuokra-asuminen on omistusasuntoa viisaampi valinta, sillä asuinpaikkaa ja kotia voi vaihdella rennommalla asenteella ja yksipuolisella ilmoituksella noin kuukauden irtisanomisajalla ilman pitkäaikaisia sitoumuksia.

Kodin saa myös tuntumaan omalta kodilta, vaikka et sitä omistaisi. Muuttaminen on nykyisin arkipäiväistä puuhaa ja ihmiset ovat tottuneet tekemään vuokra-asunnoistaan viihtyisiä ja omannäköisiä, asuinalueesta tai kaupungista riippumatta.

Kiinteistöjen elinkaaren aikana on välttämätöntä tehdä kalliita projekteja, joita vuokralainen ei luultavasti haluaisi maksaa omasta pussistaan. Talojen ja asuntojen kunnossapito tehdään vuokranantajan kustannuksella. Vuokralainen voi irtisanoutua asunnosta helposti, mutta omistajalla silti kuukausittaiset kulut juoksevat, vaikka asunnossa ei sillä hetkellä ketään asuisikaan.

Vuokra-asumisen kertakulut ovat omistusasuntoihin verrattuna pienemmät, sillä sinulla ei tarvitse olla yhtä suurta summaa kasassa vuokralle muuttaessa, kuin jos olisit hankkimassa omaa asuntoa.

Mitä jos tarvitset isompaa lainaa ja ajattelit laittaa pesämunan omasta asunnosta

Jossain vaiheessa elämää voi sitten tulla tilanne, että tietää asettuvansa aloilleen. Kenties perustavansa perheen. Silloin saattaa tulla myös aiheelliseksi oman asunnon tai kiinteistön ostaminen. Se tarkoittaa samalla, että joka kuukausi (normioloissa) maksaisi vuokransijasta omaa taloa ja pankkilainen kuluja – ja joskus tulevaisuudessa muutaman vuoden jälkeen tai parin vuosikymmenen jälkeen asunto tai kiinteistö on oma, ja samalla on tullut kerättyä hyvä pesämuna esimerkiksi omille lapsille joskus perintönä jaettavaksi – tai tapeltavaksi.

Kilpailuta lainasi

Jos sinulla on paljon erilaisia osamaksuja ja pikkulainoja, ne kannattaa yhdistää yhdeksi isommaksi ja samalla säästää kuukausikuluissa euroja muuhun elämiseen. Ja jos jokin lainoista on isompi, kannattaa katsoa kilpailutuksen kautta, jos siitä saisi edullisemman – se itse kilpailuttaminen ei vaadi rahaa, eikä hirveästi aikaakaan, mutta saattaa maksaa itsensä takaisin hyvällä korolla.

Oma asunto on yleensä aina kustannuksiltaan vuokrakotia edullisempi ja monesti myös laadultaan korkeampi. Pankkien kiristynyt lainanmyöntöpolitiikka on kuitenkin pakottanut monet tilanteeseen, missä oman pesämunan säästäminen on vuokran suuruuden takia hidasta.

Omistusasumisen hyödyt ja haitat

Omistusasumisen eduista merkittävimpiä ovat luonnollisesti omaisuuden kerryttäminen ja tietysti se, että kodin voi kunnostaa, remontoida tai kokonaan rakennuttaa mieleisekseen. Täysin riskitöntä se ei kuitenkaan ole, sillä asuntomarkkinoiden suhdannevaihtelut, paikkakunta- ja aluekohtaiset muuttotappiot, sekä taloyhtiössä / talossa ilmenevät korjaustarpeet lisälainoineen vaikuttavat suoraan omaisuuden arvoon.

Parhaimmillaan oman asunnon omistaminen on kuitenkin suurimmalti osin plussaa. Asuntoon sijoitettu omaisuus kasvaa vuosi vuodelta, luoden puskuria eläkeikään siirtyessä ja viimeistään perinnön muodossa jälkikasvulle siirtyessään.

Ensiasunnon ostajalle

Haaveiletko ensimmäisestä omasta kodistasi? Oman asunnon ostaminen on fiksu päätös, eikä tunnetta ikiomasta kodista voita mikään.

Ensiasunnon ostajana saat useita rahanarvoisia etuja, kuten:

  • Ensiasunnon ostajana et joudu maksamaan asunnon ostosta varainsiirtoveroa.
  • Ensiasunnon ostajana saat suuremmat verovähennykset asuntolainan koroista.
  • Ensiasunnon ostajana sinulle riittää vain 5 % omarahoitusosuus.
  • Ensiasunnon ostajana sinun on mahdollista saada valtion takaamaa ASP-lainaa.

Tutustu myös ASP-mahdollisuuksiin. Valtion takaama ja korkotuettu ASP-laina on hyvä vaihtoehto 15-39 -vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP-järjestelmä koostuu säästötilistä ja lainasta, jonka saamisen edellytyksenä on määrättyjen säästöehtojen täyttyminen. ASP-lainalle on säädetty enimmäismäärät, mutta sitä on mahdollista tarvittaessa täydentää myös muulla rahoituksella.

Koska nämä edut koskevat vain ensiasuntoa, ei ole lainkaan paha tai huono idea asua ensin vuokralla.

Rakentamisesta, asuinalueista ja muusta voit lukea uutisia: stadinraksat.fi sivustolta.

Tässä muutama vinkki, millainen on hyvä ensiasunto:

  • Asunto sijaitsee muuttovoittoisessa ja/tai kehittyvässä kaupungissa, hyvien kulkuyhteyksien varrella ja lähellä palveluita.
  • Asunto on fiksusti suunniteltu siten, että se mukautuu erilaisiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin.
  • Asunnon asumiskulut ovat kohtuulliset ja sinun taloudellesi sopivat.
  • Asuntoon ei ole lähiaikoina tulossa suuria remontteja.

Asunnon omistamisen yksi suurimmista eduista on se, että vuokranmaksun sijaan kartutat omaa varallisuuttasi. Aina, kun lyhennät asuntolainaa, laitat käytännössä rahaa säästöön. Rahallista etua tarjoaa myös asunnonomistajan verotus. Voit tehdä verovähennyksiä asuntolainan korkokuluista sekä erilaisista kotitalouden palveluista kotitalousvähennyksen kautta.

Taloudellisen turvan lisäksi omistusasunto tuo myös pysyvyyttä. Omistusasunnossa asuessasi sinun ei tarvitse pelätä, irtisanooko vuokranantaja vuokrasopimuksesi. Voit siis asua omassa asunnossasi juuri niin pitkään kuin haluat. Ensimmäisessä omassa asunnossa viihdytäänkin usein pitkään – saahan asunnon laittaa juuri omannäköiseksi eikä esimerkiksi sisustusratkaisuista tarvitse tinkiä.

Asuntosijoittaminen?

Siitä voimme kirjoittaa sitten ensi kerralla…


Sijoituspalvelut.com

Sijoituspalvelut- sivustomme esittelee erilaisia tapoja sijoittaa, mutta EMME kuitenkaan tarjoa varsinaisia sijoitusneuvoja – käytä siis joko omaa harkintaasi, tai etene pankkisi kanssa, tai sijoitusasiantuntijan. Artikkelimme voivat sisää hyviä vihjeita sijoittamiseen ja sijoituskohteisiin, sekä tarinoita sijoittamisesta yleensä. Mutta sijoituspalvelut eivät löydy sivustoltamme.

1 Comment

Vastaa