Viime aikojen tapahtumat maailmalla ovat saaneet vähän kaikki sijoittajat suhtautumaan omaan omaisuuteensa entistä aktiivisemmalla otteella. Joillakin se on tarkoittanut kaikesta sijoitusomaisuudesta siirtymistä johonkin toiseen omaisuusmuotoon, kuten osakkeista kultaan tai rahastoista metsään, mutta pienemmässäkin mittakaavassa on tapahtunut markkinoila aktivointeja. Mitä se sitten tarkoittaa aivan tavallisessa taloudessa kun talouden peruskulut saattavat yhtäkkiä energianhinnan ja elämisen hinnan noustessa moninkertaiseksi? Ainakin monille on tullut nyt eteen oikeasti miettiminen sen oman talouden suhteen, josko nyt olisi aika ottaa yhdistelylaina? Siinä kun useimmissa tilanteissa yhdistetään taloutta rasittavat pienemmät lainat yhteen isompaan lainaan. Tuloksena välittömästi:
- kuukausittaiset lainanhoitokulut pienenevät koska maksuja on vain yksi
- tietoisuus omista lainoista lisääntyy kun pienet silput on pakattu yhteen
- lainojenhoito helpottuu kun monen laskun ja eräpäivän sijasta on vain yksi
Oman taloudellisen tilanteen tarkastelut
Kuinka usein olet itse tehnyt oman taloudellisen tilanteen analyysin? Vai onko tileille tullut tarpeeksi rahaa menojen ja sijoitusten kattamisee, että varsinaista analyysiä ei ole ollut tarpeen tehdä – vai onko taloutta tasapainoitettu tasaisesti pienillä osamaksuilla ja luotoilla, joita sitten maksellaan kuukausittain pois. Nämä pienet osamaksut kun yhteen laskettuna saattavat tarkoittaa kohtuulisen isoakin maksua kuukausittain. Tällöin nämä yhdistelmälainat ovat hyviä vaihtoehtoja. Ne ovat kohtuullisen hyvin saatavilla ja kilpailutettuna valittavissa yhdellä hakemuksella. Omassa taloudessa voi yleensä löytää ne ensimmäiset säästökohteet kohtuullisen helposti ja säästöjä voi löytyä oikeasti huimia summia kuukausittain jo pienillä oman elämäntavan muutoksilla. Nämä muutokset liittyvät usein:
- ostoskäyttäytymiseen
- asennoitumiseen lainoille
- ruokatalouden hallinnan opettelua
- järkevämpää tarveostamista – ei vain halu-ostamista
- mahdollista sijoitustoimintaa
Sijoittaminen talouden perustan ohella
Talouden perusta on jonkinlainen tulo. Tällä tulolla maksetaan arkiset kulut ja eläminen. Jos tuloja on enemmän kuin arkisia menoja, voidaan ostaa jotain kivaa, käydä ulkomaille, kuluttaa viihteeseen ja sijoittaa. Sijoittaminen onkin järkevää aina sellaisessa elämänvaiheessa, kun tuloista selvästi jää rahaa sijoitettavaksi. On se sijoituskohde ja tapa millainen tahansa, on useimmiten sillä jonkinlainen tuotto-odottama, sekä jonkinlainen tuotto-ja sijoituskertymä, joka kasvaa vuosien aikana. Harvat sijoitukset tuottavat isoja tuloksia kuukaudessa tai edes vuodessa, mutta vuosien jatkuva pienikin sijoittaminen ja säästöön laittaminen voivat aikaansaada hyvän turvarahaston elämän erilaisia tilanteita varten.
- tee itsellesi ja sijoituksillesi tavoite
- ymmärrä oma taloutesi ja tiedät millaisella summalla voit lähteä hakemaan säästöjä ja sijoituksia
- ymmärrä, mitä riski tarkoittaa
Joillekin talouden perusta voi olla oma talo – kiinteistö, jonka arvo yleensä saattaa nousta, tai jos sitä ei huolleta, sen arvo voi laskeakin – omasta omaisuudesta pitää siis pitää huolta, on se kiinteistö koti, mökki, tai omat rahastot tai pörssiosakkeet. Sijoittamisen suhteen kannattaa aina kysyä myös neuvoa, kuunnella vaikka podcasteja ja lukea eri sijoitusfoorumeita ja sivustoja opetellaksesi perustiedot – ja oppiaksesi kenties ne paikat, joista kuulee hyviä neuvoja.
Sijoittamisen voi aloittaa pienestä, harrastuksena, jolloin sijoitusten seuraaminen voi olla jopa tylsää, koska sijoitettavat rahat ovat niin pieniä – mitä enemmän sijoittaa omaan varallisuuteensa nähden, nousee sijoitusten merkitys ja samalla nousee myös sijoitustoiminnan riskit – aluksi kannattaa aloittaa pienellä…
Oman talouden ymmärtäminen
Silloin tällöin on oikeasti hyvä analysoida sitä omaa taloutta ja listata 1-2 kuukauden ajalta kaikki tulot ja kaikki menot. Varsinkin menojen täysin rehellinen listaus voi välillä tuoda esillle kummia, ja joskus kalliitakin tapoja, joita ei välttämättä itse edes enää rekisteröi, koska sitä on voinut tehdä jo vuosikausia. Tällainen parin kuukauden listaus antaa hyvän kuvan omasta taloudesta ja sen todellisuudesta kaikkine puolinensa – se myös kertoo varmuudella, mitä kaikkea osamaksuja ja lainoja taloutta saattaa rasittaa.
Tällaiset maailmantalouden ajat, kuin mitä nyt meillä on, eivät luo kovin varmoja skenarioita tulevaisuudelle. Tällaisissa tilanteissa sijoitusten riskit saattavat nousta nopeastikin, joten oman talouden tilaa on hyvä pitää silmällä tavallista aktiivisemmin – ja oikeasti tietää, paljonko sitä rahaa on nyt käytettävissä, ja mitä voit tehdä, jos rahasta alkaa olla tiukkaa.
1 Comment