Mikä on NFT ja miksi niihin sijoitetaan

Mikä on NFT ja miksi niihin sijoitetaan

Nykyaika on todellakin digitaalinen. Meillä on jo valuuttoja, jotka eivät ole reaalisesti lainkaan olemassa muutenkuin vain koodina pitkässä koodijonossa, ja meillä on taidetta, jota ei ole koskaan ”oikeasti” tehty, mutta tämä on 2020-lukua, ja tähän liittyy myös kirjaimet NFT.

DeFi-buumi käy parhaillaan kuumana kryptovaluuttojen maailmassa, mutta sijoittajat etsivät jo seuraava megatrendiä. Kirjainlyhenne NFT eli non-fungible token nousee yhä enemmän esille sosiaalisessa mediassa.

Maaliskuussa 2021 Taideteos nimeltä Everydays: The First 5000 Days myytiin 69 miljoonalla dollarilla Christie’s Auction Housessa. Ei ole epätavallista nähdä kahdeksannumeroista taidemyyntiä, mutta tämä sai paljon huomiota, koska teos myytiin ei-fungible token (NFT) – elektroninen levy, joka vastaa kuvaa, joka elää kokonaan digitaalisessa maailmassa.

Eli toisin sanoen: Joku maksoi lähes 70 miljoonaa dollaria kuvasta internetissä.

Sen jälkeen NFT:t ovat alkaneet viljellä popkulttuuria monin tavoin. NFT-myyntiä on nyt satoja miljoonia dollareita viikossa julkisten markkinapaikkojen, kuten Foundationin, OpenSean ja Nifty Gatewayn, sekä räätälöityjen sovellusten, kuten NBA Top Shotin ja VeVen, kautta.

Silti samaan aikaan monet ihmiset ihmettelevät, miten internetissä olevilla rahakkeilla voisi olla rahaa ollenkaan – varsinkin kun monet niistä edustavat vain online-kuvan tai animaation ”omistajuutta”, jonka voit periaatteessa ladata kopion ilmaiseksi.

On helppo nähdä, miksi NFT:t herättävät sekä jännitystä että syvää skeptisyyttä: Ne ovat täysin uusi omaisuusluokka, enkä näe uusia omaisuusluokkia niin usein. Mutta mikä ajaa arvoa omaisuuserälle, joka on todella vain digitaalinen merkki, jota ihmiset voivat kiertää? Jotta voimme arvostaa NFT:ää oikein, meidän on ensin mietittava, mitä ne todella ovat ja millaisia markkinamahdollisuuksia ne mahdollistavat.

NFT:t markkinasuunnittelun välineenä

NFT:t ovat muuttaneet perusteellisesti digitaalisten omaisuuserien markkinoita. Historiallisesti ei ollut mitään keinoa erottaa digitaalisen taideteoksen ”omistajaa” henkilöstä, joka juuri tallensi kopion työpöydälleen. Markkinat eivät voi toimia ilman selkeitä omistusoikeuksia: Ennen kuin joku voi ostaa kiinteistön, on oltava selvää, kenellä on oikeus myydä se, ja kun joku ostaa, sinun on voitava siirtää omistus myyjältä ostajalle. NFT:t ratkaisevat tämän ongelman antamalla osapuolille jotain, josta ne voivat olla samaa mieltä, edustaa omistajuutta. Näin ne mahdollistavat markkinoiden luomisen   uudentyyppisten liiketoimien ympärille – ostamalla ja myymällä tuotteita, joita ei ole koskaan aiemmin voitu myydä, tai mahdollistamalla liiketoimien toteuttamisen innovatiivisilla tavoilla, jotka ovat tehokkaampia ja arvokkaampia.

Kuten nimi ”ei-fungible token” viittaa, jokainen NFT on ainutlaatuinen, ainutlaatuinen digitaalinen kohde. Ne tallennetaan julkisiin digitaalisiin tilikirjoihin, joita kutsutaan lohkoketjuilla, mikä tarkoittaa, että on mahdollista todistaa, kuka omistaa minkä tahansa NFT: n milloint ahansa ja jäljittää aikaisemman omistajuuden historia. Lisäksi NFT:ien siirtäminen henkilöltä toiselle on helppoa – aivan kuten pankki saattaa siirtää rahaa tilien välillä – ja niiden väärentäminen on erittäin vaikeaa. Koska NFT:n omistajuus on helppo sertifioida ja siirtää, voimme niiden avulla luoda markkinoita erilaisille tavaroille.

Mutta NFT:t eivät tarjoa vain eräänlaista digitaalista ”tekoa”. Koska lohkoketjut ovat ohjelmoitavissa, on mahdollista antaa NFT:ille ominaisuuksia, joiden avulla ne voivat laajentaa tarkoitustaan ajan mittaan tai jopa tarjota suoraa hyötyä haltijoilleen. Toisin sanoen NFT:t voivat tehdä asioita – tai antaa omistajiensa tehdä asioita – sekä digitaalisissa tiloissa että fyysisessä maailmassa.

Tässä mielessä NFT:t voivat toimia kuten jäsenkortit tai liput, jotka tarjoavat pääsyn tapahtumiin, eksklusiivisiin kauppatavaroihin ja erikoisalennuksia sekä toimivat digitaalisina avaimiin verkkotiloihin, joissa haltijat voivat olla yhteydessä toisiinsa. Lisäksi, koska lohkoketju on julkinen, on jopa mahdollista lähettää lisätuotteita suoraan kaikille, jotka omistavat annetun tunnuksen. Kaikki tämä antaa NFT:n haltijoille arvoa yksinkertaisen omistajuuden lisäksi – ja tarjoaa sisällöntuottajille vektorin, joka rakentaa erittäin sitoutuneen yhteisön tuotemerkkien ympärille.

Ei ole harvinaista nähdä sisällöntuottajien järjestävän henkilökohtaisesti kokouksia NFT-haltijoilleen, kuten monet tekivät  äskettäisessä  NFT NYC  -konferenssissa. Muissa tapauksissa tietty NFT online-lompakossasi voi olla tarpeen, jotta voit käyttää online-peliä, chat-huonetta tai  kauppatavarakauppaa. Ja luojatiimit myöntävät joskus lisä poletteja NFT-haltijoilleen tavoilla, jotka laajentavat tuote-ekosysteemiä: esimerkiksi tietyn vuohen NFT: n omistajat pystyivät äskettäin hakemaan ilmaisen  vuohen vauvan NFT:n, joka antaa etuja alkuperäisen tunnuksenlisäksi ; tietyn karhun NFT: n haltijat saivat juuri hunajaa  .

Näin NFT:n omistaminen tekee sinusta sijoittajan, klubin jäsenen, brändiosakkaan ja kanta-asiakasohjelman osallistujan kerralla. Samalla NFT:n ohjelmoitavuus tukee uusia liiketoiminta- ja tulosmalleja – esimerkiksi NFT:t ovat mahdollistaneet uudentyyppisen rojaltisopimuksen, jossa joka kerta, kun teosta taas myydään, osa kaupasta menee takaisin alkuperäiselle luojalle.

Tämä kaikki tarkoittaa, että NFT-pohjaiset markkinat voivat syntyä ja saada pitoa nopeasti, erityisesti suhteessa muihin kryptotuotteisiin. Tämä johtuu sekä siitä, että NFT:illä itsellään on erillinen arvo – saatat ostaa taiteen NFT: n yksinkertaisesti siksi, että pidät siitä – että siitä, että NFT: n   on vain vahvistettava arvo potentiaalisten omistajien yhteisön keskuudessa (joka voi olla suhteellisen pieni), kun taas kryptovaluutat tarvitsevat laajaa hyväksyntää tullakseen hyödyllisiksi arvokauppana ja / tai vaihtovälineenä.

NFT-ekosysteemien tulo

Koska NFT:n ympärille on syntynyt markkinapaikkoja, sisällöntuottajat ovat hyödyntäneet mahdollisuuksiaan eri tavoin.

Tunnetuimpia esimerkkejä ovat edellä kuvatut digitaaliset taidemarkkinat ja digitaaliset keräilyalustat, kuten Dapper Labsin NBA Top Shot, jonka avulla käyttäjät voivat kerätä ja vaihtaa jännittävien pelien NFT:tä koripallopeleistä – videoita, joita kutsutaan ”hetkiksi”, jotka ovat tehokkaasti digitaalisia  kaupankäyntikortteja. Top Shot on rakentanut pelillisissä haasteissa ja muissa syissä omistaa kortit yli puhtaan keräilyarvonsa, jopa kiusaten, että hetken haltijat voivat lopulta saada todellisia etuja NBA: lta.

Viime aikoina on kuitenkin syntynyt malli aktiivisesta ekosysteemin rakentamisesta NFT-syntyperäisten kiinteistöjen ympärille, mikä johtaa kokonaan NFT-tilassa kehitettyihin uusiin organisaatioihin. Nämä tuotteet alkavat NFT-sarjalla, mutta projekti välittää etenemissuunnitelman, jonka mukaan NFT: n haltijat saavat käyttöönsa laajenevan valikoiman tuotteita, aktiviteetteja ja kokemuksia. NFT:n alkumyynnistä ja sitä seuranneesta myynnistä peräisin olevia tuloja syötetään takaisin tuotemerkkiin, mikä tukee yhä kunnianhimoisempia hankkeita, jotka puolestaan vatkaavat kansallisten rahoitusasemien arvoa.

Esimerkiksi Bored Ape Yacht Club koostuu sarjasta NFT-apinakuvia, jotka myöntävät jäsenyyden verkkoyhteisössä. Projekti alkoi sarjalla yksityisiä chat-huoneita ja graffiti-laudalla, ja se on kasvanut sisältämään huippuluokan kauppatavaraa, sosiaalisia tapahtumia ja jopa varsinaiset  jahtijuhlat. SupDucks  ja  Gutter Cat Gang alkoivat myös rakentaa yhteisöjä NFT-kuvasarjojen ja niihin liittyvien verkkotilojen ympärille; ensimmäinen on sillattu rantatie-tutetuksi  metaversumiapeliksi, ja jälkimmäinen on keskittynyt tosielämän etuihin, kuten ylellisiin henkilökohtaiseen tapahtumiin.

Vasemmalta: SupDuck #6484, Bored Ape #9976 ja Gutter Cat #234; NFT-kuvat, joita käytetään NFT:n haltijoina olevien Kominersin ja Kaczynskin luvalla; HBR Staff/Getty Kuvat

Ihmiset ottavat usein jäsenyyden näissä kollektiivissa osana henkilökohtaista identiteettiään – jopa käyttämällä suosikki NFT-kuvaansa julkisena profiilikuvanaan  sosiaalisessa mediassa. Jokaisella NFT-yhteisöllä on erilaisia persoonallisuuksia ja tarkoituksia, ja niitä on jo niin paljon, että lähes jokainen voi löytää ryhmän, jota he voivat kutsua omakseen. Tällä tavoin NFT-omistajuus tarjoaa välittömän jaetun tekstin, jonka avulla ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa.

Lisäksi monissa näistä yhteisöistä omistajuus välittää myös  osittaisia tai täysimääräisia kaupallisia oikeuksia – tai jopa jonkinasteista hallintoa yhteisön omistuksessa – mikä tarkoittaa, että ihmiset voivat rakentaa kiinteistöjä NFT:idensä päälle, jotka kasvattavat kokonaisbrändin arvoa. Ratkaisevaa on, että tämä luo kanavan, jolla sitoutunut fandom voi syöttää takaisin itse brändiin:” Jenkins the Valet ” on Bored Apen jäsenen luoma projekti, josta on tullut tehokkaastioma alabrändinsä. Yksittäiset SupDucks-jäsenet ovat luoneet NFT:iensä ympärille taide- ja hahmoidentiteettejä,  jotka on imeytynyt  SupDucks-metaversumiaan. Ja yhteisön luomat faniprojektit ovat  rakentaneet osia  Gutter Cat Gangin tarinakaaresta.

Kaikki nämä edut tekevät niihin liittyvien NFT:iden omistamisesta arvokkaampaa – ja lähes paradoksaalisesti tämä omistuksen arvonnousu tapahtuu muodossa, joka auttaa erottamaan omistajuuden arvon puhtaasti taloudellisista uudelleenmyyntimahdollisuuksista.

Tämän ilmiön lisäksi muutamat tunnetut tuotemerkit ovat äskettäin ottaneet käyttöön NFT-sarjoja, jotka palvelevat tunnistamaan, vahvistamaan ja laajentamaan olemassa olevia brändiharrastajien yhteisöjään. Suosittu katuvaatebrändi The Hundreds on esimerkiksirakentanut  NFT-projektin  maskottinsa ”Adam Bombin” ympärille ja palkitsee suoraan NFT-haltijoiden yhteisönsä paremmalla pääsyllä brändiin yhteyden kautta perustajien kanssa ja varhaisen pääsyn uusiin tuotejulkaisuihin.

Monet kehittyvät NFT-sovellukset puolestaan pyrkivät sekoituksen sekoitetaan selkeämmin online-NFT-omistajuus offline-käyttötapauksiin. Esimerkiksi muutamat ravintolat ovat alkaneet käyttää NFT:iä varauksiin. Ja lipunmyyntialalla on tässä suuri mahdollisuus: Myöntämällä lippuja NFT: nä, tapahtumapaikat voivat antaa erilaisia etuja ostajille, luoda enemmän kannustinta ostaa ja tarjota tapahtumapaikoille mahdollisuuden kerätä rojalteja toissijaisessa myynnissä.

Muut yritykset tutkivat, miten NFT:iä voitaisiin käyttää ihmisten henkilöllisyyden ja maineen luomiseen ja tallentamiseen verkossa. MIT alkoi äskettäin tarjota lohkoketjupohjaisia digitaalisia tutkintotodistuksia, jotka ovat käytännössä ei-siirrettäviä NFT:iä. Samaan aikaan sekä vakiintuneet toimijat, kuten Facebook (nyt Meta) että uudet hankkeet, kuten POAP  ja  koodos, tarjoavat yksilöille tapoja luoda ja jakaa NFT:iä aktiviteeteista, mieltymyksistä ja kiinnostuksen kohteista.

Miten nämä yritykset voivat menestyä

Kuten kaikkien muidenkin yritysten, jokaisen NFT-hankkeen on vastattava todelliseen markkinoiden tarpeeseen. Mutta NFT-tilassa on ainutlaatuisia haasteita rakentaa:

Näissä yrityksissä on hyödynnyttävä nft-teknologiaa mielekkäällä tavalla.

Ei ole sattumaa, että niin monet varhaiset NFT-projektit rakentuvat digitaalisten oikeuksien hallinnan ympärille, koska se on yksi teknologian suorimmista sovelluksista. Klubin jäsenedut NFT:n haltijoille sopivat myös luonnollisesti, koska kyseinen NFT-haltija voi vahvistaa oikeuden saada pääsy yksinkertaisesti osoittamalla kryptolompakkonsa tunnusta.

Mutta NFT:t ovat vähemmän järkeviä, kun digitaalisella omistamilla ei ole tarkoitusta, kuten fyysisten keräilyesineiden hallinta, jossa ihmiset oletettavasti haluavat vastaanottaa esineet itse. (Paitsi jos ne ovat liian raskaita liikkuakseen, kuten äskettäisen NFT: n tapauksessa 2000-kiloinen tungsten-kuutio. )

NFT:iden on myös hyödynnettava käyttäjäyhteisöä.

Kuten minkä tahansa uuden tuotteen kanssa, varhaiset omaksujat toimivat tuoteevankelistana ja varhaisen palautteen lähteenä. Mutta NFT: n kanssa nämä käyttäjät palvelevat myös vielä tärkeämpää roolia: Heidän päätöksensä omaksua NFT: t kirjaimellisesti imbus nämä NFT: t merkityksellä ja vahvistaa niiden alkuperäisen arvon.

Ilman vankkaa käyttäjäyhteisöä NFT-projektit voivat epäonnistua tai romahtaa nopeasti, koska kaikki rahakkeiden haltijat menettävät kiinnostuksensa. Ja tämä tarkoittaa, että jos NFT-projekti ei tee arvoehdotustaan tarpeeksi selväksi alussa, se voi epäonnistua riittävän suuren yhteisön tai oikean yhteisön rekrytoinnissa. Sitoutumisen puutteesta voi sitten tulla itseään toteuttava ennustus, joka devalvoi itse NFT:t.

Jotta NFT-projektitiimit voivat jatkaa yhteisön sitoutumista, niiden on luotava luottamusta siihen, että he voivat jatkaa suorittamista.

Kryptomaailmassa, jossa monet ihmiset osallistuvat osittain tai kokonaan nimettömästi, luottamuskriisit projektiin voivat kasautua nopeasti, mikä tarkoittaa, että on erityisen tärkeää, että tiimi kommunikoi usein ja avoimesti siitä, miten he aikovat kehittää projektia. (Monilla NFT-tiimeilla on usein ”yhteisökutsuja” tätä tarkoitusta varten.)

Tässä NFT-hankkeet voivat myös tukeutua vakiintuneisiin tuotemerkkeihin tai instituutioihin sekä selkeisiin lupauksiin todellisesta hyödyllisyydestä. Esimerkiksi urheilujoukkue tai suosittu musiikkitaiteilija, joka myy lippuja NFT: n kautta, voi käyttää olemassa olevaa mainettaan ja tapahtumainfrastruktuuriaan vakuuttaakseen ihmiset siitä, että NFT-lipuilla on todella arvoa. Olemassa oleva yritys, joka vapauttaa NFT: n ilman erityistä tarkoitusta tai arvoa, voi näyttää kiukulta ja siten epäonnistua sitoutumisen luomisessa.

NFT-projektit tarvitsevat helppokäyttöiset ”rampit” uusille käyttäjille.

NFT:t kohtaavat myös useita haasteita, jotka ovat yleisiä kryptoyrittäjyydessä. Suurin osa kryptoteknologiasta ei tällä hetkellä ole käyttäjäystävällistä, mikä edellyttää yhteyttä useisiin abstraus-kryptovaluuttapörsseissä ja lompakontarjoajiin.

NBA Top Shot on hyötynyt valtavasti siitä, että se on upottänyt suurimman osan taustalla olevasta salausrakenteesta NFT-markkinoillaan ja antanut käyttäjille mahdollisuuden ostaa hetkiä fiatissa luottokorteilla sen sijaan, että he vaatisivat ihmisiä toteuttamaan kryptovaluuttaa. Muita projekteja on rekrytoitu mukaan rekrytoimaan johtajia auttamaan ensikertalaista NFT-kuluttajaa navigoimaan ostoprosessissa.

Ja NFT-projektin on pystyttävä säästyttämään kryptomarkkinoiden heilahtelut.

Lisäksi kryptomarkkinat ovat epävakaat ja niitä ympäröiviä sääntelykehyksiä vielä selviteltään. Nämä markkinoiden heilahtelut  voivat muuttaa dramaattisesti kansallisten rahoitusmarkkinoiden kysyntää, mikä korostaa jälleen kerran yhteisön ja muiden NFT:n omistuksen kannalta suotuisien suoran arvon lähteiden rakentamisen merkitystä.

Vastaa