Mikä on kryptovaluutta?

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on digitaalinen tai virtuaalinen valuutta, joka on suojattu salauksella, mikä tekee lähes mahdottomaksi väärentää tai tuplata. Monet kryptovaluutat ovat hajautettuja verkkoja, jotka perustuvat lohkoketjutekniikkaan – hajautettuun pääkirjaan, jota valvoo eri tietokoneverkko. Kryptovaluuttojen määrittävä piirre on se, että niitä ei yleensä myönnä mikään keskusviranomainen, mikä tekee niistä teoreettisesti immuuneja hallituksen puuttumiselle tai manipuloinnille.

Kryptovaluuttojen ymmärtäminen

Kryptovaluutat ovat järjestelmiä, jotka mahdollistavat turvallisten maksujen suorittamisen verkossa ja jotka on määritetty virtuaalisiksi ”tunnuksiksi”, joita edustavat järjestelmän sisäiset kirjanpitotiedot. ”Salaus” viittaa erilaisiin salausalgoritmeihin ja salaustekniikoihin, jotka suojaavat nämä merkinnät, kuten elliptinen käyrän salaus, julkisen ja yksityisen avaimen parit ja hajautustoiminnot.

Kryptovaluutan tyypit

Ensimmäinen blockchain-pohjainen kryptovaluutta oli Bitcoin , joka on edelleen suosituin ja arvokkain. Nykyään on tuhansia vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja, joilla on erilaisia ​​toimintoja ja spesifikaatioita. Jotkut näistä ovat Bitcoinin klooneja tai haarukoita, kun taas toiset ovat uusia valuuttoja, jotka on rakennettu tyhjästä.

Haitat

Kryptovaluuttakauppojen osittain anonyymi luonne tekee niistä sopivia moniin laittomiin toimiin, kuten rahanpesuun ja veronkiertoon. Kryptovaluuttojen kannattajat arvostavat kuitenkin usein suuresti heidän nimettömyyttään viitaten yksityisyyden etuihin, kuten väärinkäytösten paljastajien tai sortohallitusten alaisten aktivistien suojeluun. Jotkut kryptovaluutat ovat yksityisempiä kuin toiset.

Esimerkiksi Bitcoin on suhteellisen huono valinta laittoman liiketoiminnan harjoittamiseen verkossa, koska Bitcoin -lohkoketjun rikostekninen analyysi on auttanut viranomaisia ​​pidättämään ja syyttämään rikollisia. On kuitenkin olemassa enemmän yksityisyyteen tähtääviä kolikoita, kuten Dash , Monero tai ZCash , joita on paljon vaikeampi jäljittää.

Erityistä huomioitavaa

Keskeinen Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen houkuttelevuuteen ja toimivuuteen on blockchain -tekniikka, jota käytetään pitämään online kirjanpitoon kaikista tapahtumista, mikä tarjoaa tälle pääkirjalle tietorakenteen, joka on melko turvallinen ja jaettu ja sovittu yksittäisen solmun koko verkko tai tietokone, joka ylläpitää kirjanpitokopiota. Jokaisen solmun on tarkistettava jokainen luotu uusi lohko ennen vahvistamista, mikä tekee tapahtumahistorian väärentämisestä lähes mahdotonta.

Vastaa