Kryptovaluutat ja sijoittaminen 2020-luvulla

Kryptovaluutat ja sijoittaminen 2020-luvulla

Oletko sinä tietoinen siitä, mitä kryptovaluutat ovat? Miten ne esimerkiksi erovat meidän lompakoissa olevista euron kolikoista, onhan niiden niminä esimerkiksi bitcoin, bittikolikko…. tai miten ne eroavat esimerkiksi tulossa olevasta Euroopan omasta Eeurosta, tai Kiinan, USA:n omista evaluutoista? Mitä on kryptovaluutta?

Meillekin kryptot ovat vielä hieman kysymysmerkin alaisia, ja siksi olemme yrityksenä (ER-tuki) aloittaneet yhteisen ICT-projektin Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kanssa, jonka tuloksena toivomme antavamme tällekin sivustolle, ja monelle muulle, välineen, jolla sinäkin voit kokeilla oman osaamisesi laajuutta kryptovaluuttojen kanssa.

Riskibisnes

Siitä on muutamia vuosia kun samalla nimellä eli riskibisnes katseltiin elokuvia – nykyään riskibisnes voisi hyvinkin kuvailla sitä, mitä tapahtuu jos panostat isomman sijoituksen kryptovaluuttoihin – siellä voi tulla isojakin voittoja, tai vastaavasti voit menettää suurimman osan sijoituksistasi. Jos siis verrataan kryptovaluuttoja tavallisiin perinteisiin valuuttoihin kuin dollari ja vaikkapa euro, ovat ne huomattavan riskaabelejä, miksi?

Siinä missä perinteiset rahat sekä tulevat eri valtioiden evaluutat ovat nimenomaan eri valtioiden tai valtioliittymien (kuten Eurooppa ja USA) omia valuuttoja, ja nämä valtiot myös yhteisesti pyrkivät määrittelemään toistensa arvot, niin kryptovaluutat eivät olekaan minkään maan omistamia, tai edes valvomia – tästä syystä myös mm. Kiina on suhtautunut todella penseästi kaikkiin kryptovaluuttoihin.

Kannattaa siis todellakin muistaa, että ylläoleva kuva kultaisista kryptokolikoista on täysin tuulesta temmattu – kryptokolikot ovat olemassa vain digitaalisessa maailmassa, et voi siis ottaa niitä omaan lompakkoosi. Ne ovat osia omasta lohkoketjustaan. Lohkoketjuteknologia onkin se koko kryptovaluutan tausta-ajatus – jokaista rahaa on yksi kappale, eikä rahaa voi tehdä sitä mukaan lisää kun sitä tarvitaan – siis kuten valtiot tekevät nykyään. Todellisuudessa maailmassa on siis huomattavasti enemmän rahaa digitaalisessa muodossa kuin mitä sitä vastaan on kultaa, timantteja, öljyä tai muita rikkauksia, ja siksi jo kymmeniä vuosia suurin osa kaikesta maksuliikenteestä ja raha-asioista on hoidettu ensin paperilla ja sitten digitaalisesti – todellinen raha ei ole enää se merkitsevä asia.

Kryptokolikot

Jos siis kryptot eivät ole kolikoita, miksi niitä kutsutaan siten? Kun todellisuudessa ne ovat vain osa koodiketjua ja sen kautta muodostuu myös niiden arvo. Ajatellaan vaikka bitcoinia. Se on yksi lohkoketju, joka tulee päättymään yhtenä päivän, ja sinä päivänä se on muodostanut niin monta ”bitcoinia” kuin tulee koskaan olemaan. Niitä ei voi siis luoda lisää. Niiden luomiseen (laskemiseen) menee tuhottomasti sähköä ja viimeisten bitconien ”louhintaan” eli laskemiseen kuluu kaikesta eniten sähköä, koska siinä koko lohkoketjussa on jo kaikkien niiden aikaisempien bitcoinien osat, tunnukset ja arvot – ja tällaisia kryptovaluuttoja on sitten jo satoja. Bitcoin on vain niistä se tunnetuin, kaupatuin ja kirjoitetuin – mutta on niitä paljon muitakin. Ja monella niistä on mitä erikoisempia tarinoita. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää:

  • kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, missä jokainen ”kolikko” on yksi ”solmu” pitkässä ketjussa, joka kuitenkaan ei ole päättymätön
  • yksikään valtio ei omista kryptokolikoita
  • kryptokolikoidan tai ”solmujen” arvo pohjautuu yksinkertaisesti kysyntään ja tarjontaan
  • kryptoilla käydään kauppaa toisten kryptojen ja perinteisen valuutan kanssa erillisillä kauppaalustoilla kuten eTorossa tai vaikkapa crypto.comissa.

Tulevaisuuden rahajärjestelmä tulee varmasti olemaan erilainen kuin miten käsittelemme rahaa tänään. Yksi syy muutokseen on jo siinä, että vain noin 12% suomalaisista käyttää enää käteistä kaupoissa – me käytämme jo lähes aina kortteja ja digitaalisia maksuvälineitä, ja oma kaupankäyntimme pohjautuu euroon – Euroopan yhteiseen valuuttaa. Se voisi toisaalta pohjautua myös vaikka FINLANDIA2030 nimiseen kryptovaluuttaan, jos sellainen olisi aloitettu.

Sijoitusneuvoja?

Me emme anna nyt, emmekä tulevaisuudessa mitään sijoitusneuvoja tällä sivustolla tai millään muullakaan sivustoillamme, me voimme kuitenkin tuoda esille erilaisia kanavia, ja alustoja joilla voi tehdä sijoituksia. Mutta olet sitten sijoittamassa osakkeisiin, rahastoihin tai kryptovaluuttaan, niin vanha sanonta on hyvä lähtökohta: älä laita kaikkia munia yhteen koriin!

Tämän vuoden aikana tuomme tänne tuon ICT-projektin tuloksen, ja toivottavasti sen avulla saatte entistä paremman kuvan, mitä kryptovaluutat oikeasti ovat.

Vastaa