Oma talous tasapainoon pienin askelin

Oma talous tasapainoon pienin askelin

Oman talouden hallinta ei ole aina helppo juttu. Jos laskut ovat päässeet kasaantumaan tai lainaa on kertynyt maksettavaksi omaan maksukykyyn nähden maksimimäärä, on edessä menojen karsiminen ja tiukempi säästökuuri. Ongelmaan kannattaa tarttua hyvissä ajoin, ettei edessä ole myöhemmin ylivelkaantuminen tai merkintä luottotiedoissa.

Pienillä muutoksilla ja määrätietoisella asenteella oma talous on realistista saada kuntoon, vaikka se alkuun voi tuntua mahdottomalta. Kyse on lopulta tulojen ja menojen tasapainottamisesta, joka pidemmällä aika välillä johtaa pysyviin muutoksiin.

Menojen ja tulojen laskeminen

Jotta taloudenhallintaan on mahdollista tehdä muutoksia, täytyy selvittää mihin rahat menee ja mitkä ovat kuukaudessa kertyvät tulot? Tämä voi tuntua itsestään selvältä asialta, mutta tiedätkö oikeasti, mitä kaikkia menoja sinulla on kuukautta kohden ja ovatko tulot suhteessa menoihin riittävät?

Tulot on helppo selvittää palkkakuitista, pääomatuloista, sivutuloista sekä mahdollisista tulonsiirroista, joita ovat muun muassa asumistuki, opintotuki, toimeentulotuki, lapsilisät tai elatustuki. Tuloiksi lasketaan myös muu sosiaalituki tai työttömyystuki.

Menot on hyvä kirjata kuukauden aikana ylös, koska kaikkia menoja ei yksinkertaisesti muista tai osaa ottaa huomioon. Hyvä vinkki on pistää kuukaudessa tulevat kuitit talteen ja laskea niiden avulla kuukauden menot. Menoiksi lasketaan ruokaostokset, harrastukset, lasten päivähoitomaksut, puhelin – ja internetliittymät, aikakauslehdet, matkakulut, ulkona syömiset yms. Lista vaihtelee hyvin paljon perhekoon ja elämäntilanteen mukaan, ja osalle listan pituus voi jopa yllättää.

Menoeriin lasketaan myös olemassa olevat lainat, joka voi olla suuremman asuntolainan kuukausierä tai monen pienemmän lainan kulut ja korkomaksut. Laske menoihin lisäksi asuntosi kuukausivuokra, vastike sekä sähkö- ja vesimaksu.

Oman talouden menojen ja tulojen laskeminen ei välttämättä onnistu yhdessä illassa, vaan vaatii kuukauden pari aikaa, jotta taloudentilan saa tarkasti selville.

Talouteen tehtävät muutokset

Menojen vähentäminen ei ole useinkaan yhden muutoksen varassa, vaan tulevat säästöt vaativat useampaan asiaan tehtäviä pieniä muutoksia. Mieti alkuun mitkä ovat kotitaloutesi suurimmat menoerät? Usein nämä ovat ruokakulut, asumismenot sekä lainanlyhennykset.

Aloita näiden menojen kilpailuttaminen sekä tarkempi budjetointi. Ruokalaskuun säästöä saa tarkemmalla suunnittelulla siten, että teet kauppalistan useammalle päivälle ja pyrit pysymään suunnitelmassa ilman heräteostoksia. Suosi suunnittelussa kauppaostosten keskittämistä sekä alennuksia.

Perheen puhelinliittymät sekä sähkö kannattaa vertailla ja kilpailuttaa säännöllisin väliajoin, jotta pysyy ajan tasalla liittyminen ja sähkön energiankulutuksen hinnoittelusta. Vuosia sitten solmittu sopimus ei ehkä enää ole se edullisin ja paikkansa pitävin.

Jos kotitaloutesi menoihin sisältyy lainan maksaminen, voi tämä haukata tuloista melko suuren siivun. Usein lainan ottaminen on ollut välttämätöntä, mutta se ei tarkoita, etteikö lainaa voi uudelleen kilpailuttaa tai vaihtaa edullisempaan rahoitusvaihtoehtoon. Voit alkaa vertailemaan nykyistä lainaa heti VertaaLainaa.fi palvelussa uusiin vastaaviin lainatarjouksiin ja selvittää voisitko saada lainan toisesta pankista tai rahoitusyhtiöstä alhaisemmalla korolla ja kuluilla. Lainan kilpailuttamisen tuoma säästö voi olla suuremman lainan kohdalla jopa satoja euroja.

Hallitse rahojasi jatkossa paremmin

Takuusäätiön sivuilla annetaan hyviä vinkkejä, miten omaa rahankäyttöään pystyy paremmin arvioimaan ja hillitsemään. Kuluttaminen on toki välttämätöntä ja siitä ei voi kokonaan luopua, mutta oman kulutuksen pohtiminen auttaa selvittämään, mitkä kulutustottumukset ovat oman arjen kannalta pakollisia ja mistä voisi jatkossa säästää.

Taloutta ei kuitenkaan tarvitse laittaa koskaan niin tiukalle, ettei elämiseen jää varaa. Kun olet kilpailuttanut lainan, liittymät, vakuutukset ja muut menot uudelleen ja saanut tarkemmalla suunnittelulla rahaa jäämään hieman jopa säästöön voit käyttää tarvittavan summan myös kuluttamiseen tai lomailuun.

Jos haluat seurata tarkemmin kulutustasi, ota käyttöön Penno palvelu. Sovelluksen avulla saat paremman käsityksen tuloistasi ja menoistasi ja voit seurata arkimenojasi.

Vastaa